Home"KRMAČOM" NA VOJNE POSMATRAČE UN
Idžaz Husein Malik, vojni posmatrač UN je ranjen 1. jula 1995. godine u eksploziji modifikovane avio bombe u naselju Hrasnica. Bomba je eksplodirala ispred kuće u kojoj je bio smešten tim vojnih posmatrača

Ijaz Hussein Malik, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuIjaz Hussein Malik, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Nakon svedoka sa pseudonimom 156 čiji se iskaz odvijao na sednici zatvorenoj za javnost, počelo je svedočenje Idžaza Huseina Malika/Ijaz Hussein Malik, vojnog posmatrača UN koji je 1. jula 1995. godine ranjen u sarajevskom naselju Hrasnica. Zadobio je povrede na desnom ramenu i levoj nozi od stakla i delova zida koji se obrušio kada je modifikovana avio bomba eksplodirala ispred kuće u kojoj se nalazio.

Svedok kaže da je pre eksplozije čuo zvižduk i da je neko od prisutnih vojnih posmatrača uzviknuo da "dolazi nešto veliko". Nekoliko sekundi kasnije je čuo prasak a potom i pozive za pomoć posmatrača iz Bangladeša koji je krvario. Prva pomoć im je ukazana u bolnici u Hrasnici a odatle su prebačeni u francusku bolnicu u Sarajevu gde su i zadržani.

Nakon ovog incidenta, tim vojnih posmatrača je izvršio uviđaj i utvrdio da je ispred kuće eksplodirala modifikovana avio bomba, poznata i kao "krmača." To su, po svedoku, bili prilagođeni stari projektili u čiju se preciznost nije moglo pouzdati.

Malik je rekao da u blizini kuće u kojoj su bili smešteni posmatrači UN nije bilo vojnih objekata a da je u samoj kući pored njih živeo bračni par sa sinom i snajom.

Tužilac će glavno ispitivanje Malika nastaviti u utorak 1. maja ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 319

KAMPANJA TERORA: General Milošević ima šta da osporava
(NE)DOVOLJNI DOKAZI: "Kosovska šestorka" traži oslobađajuću presudu
MEDIJSKE BOLESTI: Hrvatski radio alergičan na Bosnu i Hercegovinu
UČESNIK I SVEDOK: Šta je Mane radio u Potočarima
SUDSKA ETIKECIJA: Kako je Šešelj "dirnuo" sudiju Antonetija