HomeTERORISANJE CIVILA
Ričard Higs, ekspert optužbe za minobacačke projektile smatra da je cilj ispaljivanja pojedinačnih granata na Sarajevo bilo terorisanje i zastrašivanje civilnog stanovništva. U tri slučaja koje je analizirao Higs je zaključio da su granate ispaljene sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa, pod komandom generala Miloševića

Richard Higgs, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuRichard Higgs, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

U drugom delu iskaza na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, veštak optužbe Ričard Higs/Richard Higgs je analizirao tri incidenta granatiranja u kojima su pijaca Markale, Livanjska ulica i sarajevsko naselje Dobrinja pogođeni minobacačkim projektilima.

Higs je kao ekspert za minobacačke projektile dobio zadatak da na temelju materijala koje mu je dostavilo tužilaštvo proveri tačnost izveštaja sarajevske policije, UNPROFOR i vojnih posmatrača UN koji su vršili uviđaje na mestima eksplozija.

U sva tri slučaja Higs je zaključio da su projektili ispaljeni sa teritorije pod kontrolom VRS odnosno Sarajevsko-romanijskog korpusa kojim je komandovao optuženi general Milošević.

Higs je procenio da je ispaljivanje pojediničanih minobacačkih projektila na Markale, Livanjsku ulicu i Dobrinju trebalo da posluži zastrašivanju i terorisanju civilnog stanovništva jer, po njegovom iskustvu iz britanske vojske, ispaljivanje samo jednog projektila nema nikakvog vojnog efekta.

U unakrsnom ispitivanju branilac Dragomira Miloševića je ukazivao da veštak optužbe nije dovoljno obučen niti ima iskustva u analizi posledica upotrebe minobacačkih projektila. Takođe je sugerisao da se u slučajevima kada se čuje samo eksplozija a ne i zvuk doleta granate može zaključiti da je eksplozivna naprava postavljena na mesto detonacije. Svedok je rekao da bi, na osnovu zvuka, "bilo opasno" potvrditi takvu pretpostavku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću