HomeUZ POMOĆ BEOGRADA A PO UZORU NA GROZNI
Artiljerci Sarajevsko- romanijskog korpusa su, po uzoru na ruske metode, modifikovali avio bombe kako bi mogli da ih ispaljuju sa tla, svedoči ekspert optužbe profesor Berko Zečević. Tehnika lansiranja bombi je razvijena na Vojno-tehničkom institutu, u Beogradu a u Sarajevu su korišćene po uzoru na rusko granatiranje Groznog, u Čečeniji

Berko Zečević, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuBerko Zečević, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Modifikovane avio bombe koje su korišćene u granatiranju Sarajeva proizvedene su uz stručnu tehničku pomoć Beograda a po uzoru na rusku tehnologiju, svedočio je ekspert optužbe Berko Zečević na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću. Profesor Zečević je pre rata radio u Centru za istraživanje i razvoj fabrike PRETIS koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.

U ekspertskom izveštaju profesora Zečevića detaljno je objašnjeno koje su modifikovane avio bombe korišćene u Sarajevu, kako su konstruisane, koje su im bile karakteristike i domet, a nakon toga je analizirao jedanaest konkretnih incidenata iz 1995. godine navedenih u optužnici protiv generala Miloševića.

Zečević je svedočio da je u Sarajevu video tri tipa bombi – dve su domaće proizvodnje, nastale u fabrici PRETIS a jedna je potekla iz Rusije. Reč je o bombama težine od 100 do 250 kilograma koje su imale domet od 3,5 do 8 kilometara. Bombe su punjene čvrstim eksplozivom ili aerosolom i radile su na pogon od jednog do četiri raketna motora.

Artiljerija Sarajevsko-romanijskog korpusa je po uzoru na sistem koji su Rusi koristili u granatiranju Groznog u Čečeniji upotrebila modifikovani sistem lansiranja avio bombi, koje su umesto iz aviona ispaljivane sa tla. Tehnika lansiranja i sami lanseri su, po tvrdnjama svedoka, razvijeni na Vojno- tehničkom institutu u Beogradu. Takvi projektili su bili izuzetno neprecizni, rekao je svedok, naglašavajući da je "šansa da se pogodi pojedinačni cilj bila minimalna".

Profesor Zečević tvrdi da Armija BiH nije imala modifikovane avio bombe u sastavu svog naoružanja. Za njihovu proizvodnju je bio potreban materijal kojeg nije bilo u Bosni, već je morao da se uvozi i gorivo koje se u to vreme proizvodilo u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, nadomak Beograda. Armiji BiH je nedostajalo i vremena i sredstava i stručnjaka koji bi razvili tehnologiju jer su oni koji su radili na projektu modifikovanih avio bombi, po tvrdnjama svedoka, 1991. godine prebačeni u Beograd.

O konkretnim incidentima napada modifikovanim avio bombama navedenim u optužnici protiv generala Miloševića biće reči u popodnevnom delu sednice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću