HomeODBRANA: PRISTRASAN JER JE SARAJLIJA
Odbrana ukazuje da je objektivnost veštaka optužbe dovedena u pitanje time što je on sve vreme rata proveo u Sarajevu, pa je više puta bio ugrožen od modifikovanih avio bombi koje su ekplodirale u blizini njegovog stana. Svedok je za potrebe optužbe sačinio izveštaj o upotrebi modifikovanih avio bombi 1994. i 1995. godine

Berko Zečević, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuBerko Zečević, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Veštak optužbe Berko Zečević i advokat Branislav Tapušković, branilac optuženog generala Dragomira Miloševića su se nekoliko puta sukobili tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja. Branilac se, naime, lično obraćao svedoku tvrdeći da je on taj koji je pravio modifikovane avio bombe za Armiju BiH, dok je svedok negirao postojanje takvih projektila i negodovao zbog poistovećivanja sa bosankom vojskom.

Rasprava je kulminirala kada je branilac, tumačeći jedan od razgovora svedoka sa tužilaštvom, rekao: "Možda je bilo složeno da se proizvodi oružje u Sarajevu ali vi ste to ipak radili". Svedok je oštro reagovao tražeći, kako je rekao, "zaštitu svog integriteta pred sudom" jer on nikada nije pravio "nacionalne podele". "U BiH", rekao je, nema 2 različite strane već samo jedna država u kojoj ne postoje mi vi, i oni".

Nakon intervencije Veća, branilac je objasnio da je svedok u svom ekspertskom izveštaju o upotrebi modifikovanih avio bombi u Sarajevu, naveo da je 1992. i 1993. godine bio načelnik odeljenja za razvoj i zamenik komandanta Centra za proizvodnju pri Armiji BiH i tako direktno podređen Glavnom štabu. Sudije su uvažile objašnjenje branioca i dozvolile da nastavi da ispituje svedoka lično mu se obraćajući.

Budući da je profesor Zečević sve vreme rata proveo u Sarajevu, branilac je sugerisao da ta činjenica može da utiče na njegovu objektivnost kao veštaka. On je, smatra branilac, više puta bio ugrožen upravo od modifikovanih avio bombi i može se smatrati žrtvom. Veštak je odgovorio da tvrdnja branioca ne stoji i da on "kao retko ko može da da stvarnu procenu" jer je proveo četiri godine direktno izložen delovanju artiljerijskih, minobacačkih i raketnih sistema a prethodno je radio na razvoju iste te municije u fabrici PRETIS.

Unakrsno ispitivanje profesora Zečevića biće nastavljeno u ponedeljak pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 318

ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI: Zbog čega bi BBC morao da se stidi
SUMLJIVO LICE U ORAHOVCU: U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu
OVK PROTIV FARK: Prvo međusobno... a onda sa Srbima
LISTA ČEKANJA: Uskoro počinje suđenje Rasimu Deliću