HomeULEPŠAVANJE SARAJEVSKE STVARNOSTI
Pošto je na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću prikazan njegov izveštaj o masakru na Markalama 28. avgusta 1995. godine, Martin Bel priznao da "ni danas nije srećan zbog toga što – zbog uređivačke politike BBC – nije mogao da prikaže stvarne razmere krvoprolića, da se javnost ne bi previše uznemiravala." BBC bi se, smatra Bel, "morao zbog toga stideti."

Martin Bell, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuMartin Bell, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

"U tom gradu u to vreme nije bilo sigurnog mesta" – rekao je Martin Bel/Bell, jedan od najpoznatijih članova ratnog sarajevskog novinarskog kora, svedočeći na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, optuženom za artiljerijski i snajperski teror nad gradom od avgusta 1994. godine do kraja rata u BiH.

Bel je, zapravo, svedočio izveštajima koje je tokom rata iz Sarajeva slao za televizijsku mrežu BBC. Sa dvadesetak video inserata iz njegovih ratnih izveštaja tužilaštvo je pokrilo sve elemente iz optužnice protiv generala Miloševića: bezobzirno granatiranje grada i građevina koje su ga simbolisale; snajperski teror nad stanovnicima Sarajeva od kojeg niko, pa ni pripadnici UNPROFOR, nisu mogli da se zaštite; oskudice hrane, vode, struje, gasa i drugih elementarnih životnih potreba, nametnute građanima višegodišnjom opsadom i blokadom humanitarne pomoći.

Britanski novinar je potvrdio tezu optužbe da je u proleće 1995. godine, pod komandom optuženog Miloševića, arsenal Sarajevsko-romanijskog korpusa "obogaćen" novim vrstama oružja: navođenim projektilima, fosfornim bombama i modifikovanim avio bombama. Prikazan je video insert iz Belovog izveštaja od 7. aprila 1995. godine u kojem se prikazuje stravično razaranje izazvano eksplozijom modifikovane avio bombe u Hrasnici. Takve bombe Bel je opisao kao "oružje za masovno uništavanje."

Pošto je u sudnici prikazan njegov izveštaj o masakru na Markalama 28. avgusta 1995. godine, Bel je priznao da "ni danas nije srećan zbog toga što – zbog uređivačke politike BBC – nije mogao da prikaže stvarne razmere krvoprolića, da se javnost ne bi previše uznemiravala." BBC bi se, smatra Bel, "morao zbog toga stideti."

Tužiteljica Karolin Edžerton/Carolyn Edgerton je zatim prikazala šokantne snimke masakra na Markalama 28. avgusta 1885. kojima je Bel u trenutku montiranja izveštaja raspolagao, ali ih zbog politike svoje TV kuće nije mogao koristiti. Mada su u dosadašnjem toku suđenja u nekoliko navrata intervenisale da se sa ekrana pred njima uklone neke drastične fotografije žrtava granatiranja ili snajperskih incidenata, sudije su ovog puta bez protesta odgledale petominutni video-insert sa snimcima načinjenim neposredno nakon eksplozije. Zamoljen da ih komentariše, Bel je rekao da su to "najšokantniji ratni snimci" i da je smatrao da se moraju objaviti jer se "ta klanica ne sme nastaviti i mora se prekinuti, zbog ljudskosti."

U unakrsnom ispitivanju Martina Bela, odbrana generala Miloševića je insistirala na svojoj staroj tezi da je Armija BiH granatirala sopstvene građane, ponovo se pozivajući na izveštaj danskog vojnog posmatrača koji tvrdi da je video da je modifikovana avio bomba koja je pogodila zgradu televizije ispaljena sa teritorije pod kontrolom Armije BiH, kao i na izjavu generala Nikolaja da mu je general Van Bol rekao da "postoji bar jedan primer kada su snage Armije BiH otvarale vatru na svoju teritoriju."

Bel je, u odgovoru, izrazio sumnju u pogledu tačnosti izveštaja danskog posmatrača i onoga što je "jedan general rekao drugom generalu." To su, rekao je Bel, "toliko važne tvrdnje da bi morali da postoje neki dokumentovani dokazi o tome."

Odbrana generala Miloševića trenutno ne raspolaže takvim dokazima, ali je obećala da će ih potražiti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 319

KAMPANJA TERORA: General Milošević ima šta da osporava
(NE)DOVOLJNI DOKAZI: "Kosovska šestorka" traži oslobađajuću presudu
MEDIJSKE BOLESTI: Hrvatski radio alergičan na Bosnu i Hercegovinu
UČESNIK I SVEDOK: Šta je Mane radio u Potočarima
SUDSKA ETIKECIJA: Kako je Šešelj "dirnuo" sudiju Antonetija