HomePRALJAK "NIŠTA NE ZNA" O DOGAĐAJIMA U STOCU
Na suđenju za zločine u Mostaru, protuispitivanje svjedoka obrane Slobodana Praljka tužitelj je iskoristio da ga ispita o etničkom čišćenju Stoca, kao i o "istovremenom služenju" generala Praljka u HV i HVO

Slobodan Praljak u sudnici TribunalaSlobodan Praljak u sudnici Tribunala

Protuispitivanje generala Slobodana Praljka počelo je u četvrtak s direktnom tvrdnjom tužitelja Kennetha Scotta/Keneta Skota : "Vi ste bili visoki časnik Hrvatske vojske kojeg su Franjo Tuđman, HDZ i hrvatska vlada poslali u Herceg Bosnu da radi na stvaranju Velike Hrvatske." Praljak je odgovorio da to "nije točno."

Praljak, bivši zapovjednik HVO i general u HV, došao je pred Haški tribunal da bi svjedočio u obranu Mladena Naletilića Tute, optuženog za zločine u Mostaru. U prvom redu, Praljak je opovrgavao tvrdnje tužitelja da je, zbog prisustva HV i utjecaja Zagreba, hrvatsko-bošnjački sukob u Hercegovini bio međunarodnog karaktera. Svjedok je kazao da Hrvatska nije mogla narediti upotrebu svojih snaga u drugoj državi, te da se i on 1992. i u prvoj polovici 1993. borio u BiH "dobrovoljno", a ne pod kontrolom HV čiji je bio član.

Tužitelj Scott, međutim, nastoji pokazati da je Praljak "djelovao po uputama hrvatske države." Predočeni su transkripti iz ureda hrvatskog predsjednika u kojima je u martu 1993. zabilježeno da Tuđman i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak namjeravaju "ponovno poslati Praljka" u BiH da pomogne HVO u Srednjoj Bosni. Svjedok ipak tvrdi da to ne znači da je u BiH odlazio po nalogu hrvatskog vrha: "Ja nisam poslan u BiH po nečijoj zapovijedi, već sam dragovoljno odlazio", odgovarao je Praljak.

Optužbu je, međutim, zanimalo kako je tokom 1992. Praljak mogao preuzeti zapovjedne dužnosti u području Mostara i voditi neke važne vojne akcije, ako za to nije dobio ovlaštenja od viših instanci u Hrvatskoj gdje je u to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane i general-bojnik HV. Praljak, međutim, tvrdi da je vojnike HVO okupio oko sebe "vlastitim autoritetom", a da "ovlaštenja nije bilo, niti ga je od koga mogao dobiti." HV je, navodi, "tolerirala moje odlaske u BiH."

Tužitelj je potom predočio druge transkripte iz Tuđmanovog ureda kako bi pokazao da je hrvatski državni vrh bio dobro upućen u vojno-strateška zbivanja u Hercegovini. Tuđman je, kako se navodi u jednom dokumentu, govorio o "strateškom značaju Stolca" za Hrvate i potrebi da se tamo nasele hrvatske izbjeglice iz drugih dijelova Bosne - i to u vrijeme kad je "na terenu" HVO etnički očistio taj grad od Bošnjaka i srušio četiri tamošnje džamije. Premda je tada bio glavni zapovjednik HVO, Praljak tvrdi da o navedenim događajima u Stocu "ne zna ništa." Stolac, inače, nije dio optužnice protiv Tute, a kad je obrana prigovorila da tužitelj u sudnici pokušava voditi novu istragu, Scott je odgovorio kako želi samo utvrditi kredibilitet svjedoka.

Tek je na kraju prvog dana protuispitivanja, tužitelj je prešao pitanja vezana za optuženog Naletilića, pokušavajući saznati više o Tutinom položaju u hijerarhiji HVO. Praljak je, naime, tvrdio da Tuta "nije bio u strukturi HVO" te da mu je poznato njegovo sudjelovanje u samo jednoj vojnoj akciji oko Mostara. Upitan tko je bio Tutin zapovjednik u toj akciji (radi se o potiskivanju JNA sa položaja na brdu Orlovac kod Mostara), Praljak je odgovorio da zapovjednik nije bio "nitko."

Protuispitivanje generala Praljka nastavit će se u petak, a možda će biti produženo i na sljedeći tjedan.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 96

SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": General Praljak u Hagu... kao svjedok Tute Naletilića
SUĐENJE ZA SREBRENIČKI GENOCID: Momir Nikolić zamera tužiocu i hvali SFOR
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U 4 godine rata Sarajevo je gorilo kao u 500 godina mira
TRIBUNAL: Nevino optuženi, sa sada, bez prava na naknadu