HomeNEMA BUDUĆNOSTI BEZ SUOČAVANJA S PROŠLOŠĆU
Bivši ko-predsjedavajući Komisije za istinu i pomirenje u Južnoj Africi, Alex Boraine, se nada da će "postupak Biljane Plavšić potaknuti druge funkcionare da priznaju zločine, da priznaju Tribunal i prihvate kaznu"

Alex Boraine/Aleks Boren, jedan od osnivača Komisije za istinu i pomirenje u Južnoj Africi, nada se da će "postupak Biljane Plavšić potaknuti druge funkcionare da priznaju zločine, da priznaju Tribunal i prihvate kaznu."

"To su faktori koji nedostaju području bivše Jugoslavije gđe, čini se, postoji tvrdoglav otpor i poricanje onoga što se dogodilo", dodaje on.

Boraine je, zajedno s biskupom Desmondom Tutuom, predsjedavao Komisijom za istinu i pomirenje, osnovanom nakon ukidanja apartheida. S obzirom na svoja iskustva, pozvan je da na saslušanju o kazni Biljani Plavšić objasni važnost koju priznanje krivnje i suočavanje s istinom ima za proces pomirenja.

"Prihvaćanje odgovornosti ima utjecaja na počinitelje zločina, na žrtve i na šire društvo", upozorava on. "Plavšićeva je svojim činom poslala poruku o istinski zločinačkom karakteru dogođaja (u BiH), pozvala je druge vođe da preispitaju svoje ponašanje i pokazala žrtvama da netko priznaje njihove patnje." Boraine upozorava da "pomirenje nije moguće sve dok žrtve osjećaju da njihov bol nije priznat, unutar sudskog sistema kao i izvan njega".

Važno je da se "prekine šutnja i probije led", rekao je svjedok opisujući kako je već sam čin objavljivanja istine o zločinima pred njegovom Komisijom donijelo olakšanje žrtvama. On, ipak, dodaje da priznanje krivnje samo za sebe nije dovoljno - naročito u slučaju rata u bivšoj Jugoslaviji - jer počinitelji zločina trebaju biti i osuđeni.

Svojim priznanjem Biljana Plavšić je, na neki način, "sebi dala novu šansu, ali još je važnije to da stanovnici bivše Jugoslavije dobiju novu šansu da se pomaknu prema tolerantnoj budućnosti". Ali do toga neće doći – a buduće generacije na tom području će trpjeti posljedice - "ako se lideri i građani bivše Jugoslavije ne suoče s demonima prošlosti", zaključio je Boraine. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 129

PRIZNANJE, POKAJANJE, POMIRENJE: Rasprava o odmeravanju kazne Biljani Plavšić
Nastupaju:
Biljana Plavšić i tim odbrane, Carla del Ponte i tim optužbe, Madeleine Albright, Carl Bildt, Elie Wiesel, Alex Borain, Robert Frowick, Milorad Dodik, Teufika Ibrahimefendić, Mirsad Tokača, Adil Draganović, Sudije Richard May, Patrick Robinson i O-Gon Kwon