Home



POLITIČKA HRABROST BILJANE PLAVŠIĆ




Svedočenje ambasadora Frovika o sukobu u kojem je Biljana Plavšić srušila "korumpirani komunistički režim na Palama"

Robert Frowick, svjedok na sudjenju Biljani PlavšićRobert Frowick, svjedok na sudjenju Biljani Plavšić

Američki diplomata Robert Frovik/Frowick, prvi šef misije OEBS/OESS uspostavljene u BiH nakon zaključivanja Dejtonskih sporazuma, pridružio se danas komplimentima koje su – o posleratnom doprinosu Biljane Plavšić - pred Tribunalom danas izrekli bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt/Madeleine Albright i prvi visoki predstavnik u BiH, Karl Bilt/Carl Bildt.

Tokom dve godine koliko je on bio na čelu misije OEBS/OESS (1996. i 1997) Biljana Plavšić je, po oceni Frovika, postajala sve značajnija politička ličnost u Republici Srpskoj, da bi na kraju postala "odlučujući faktor koji je doveo do značajnih promena".

Biljana Plavšić je, rekao je Frovik, bila "jedini lider bosanskih Srba koja je imala političke hrabrosti da javno podrži Dejtonske sporazume". Tu hrabrost je stavila na probu u leto 1997. sukobivši se sa Palama, odnosno sa tamošnjim, kako ga je nazvao Frovik, "korumpiranim komunističkim režimom" Srpske Demokratske Partije (SDS) u kojem je sva vlast pripadala partiji i njenom šefu. U tom dramatičnom i rizičnom sukobu Plavšićeva "nije poklekla i pobedila je", jer je na novembarskim izborima 1997. srušila "jednopartijski monopol" SDS. Mada je izgubila predsedničke izbore, Biljana Plavšić je izgradila multietničku koaliciju koja je imala većinu u Skupštini RS, a u kojoj je bilo i 18 poslanika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Svedočenjem Roberta Frovika je završeno saslušavanje svedoka odbrane koji su ukazivali na posleratni doprinos Biljane Plavšić kao moguću olakšavajuću okolnost pri odmeravanju kazne za njen "ratni doprinos", odnosno za zločine za koje je priznala krivicu.

Danas posle podne rasprava će se nastaviti svedočenjem Aleksa Borena/Alex Boraine, bivšeg potpredsednika južnoafričke Komisije za istinu i pomirenje, koji će kao zajednički svedok optužbe i odbrane govoriti o značaju priznanja, pokajanja i kažnjavanja za pomirenje sukobljenih strana. Nakon Borena, sudu će se obratiti i sama Biljana Plavšić. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 129

PRIZNANJE, POKAJANJE, POMIRENJE: Rasprava o odmeravanju kazne Biljani Plavšić
Nastupaju:
Biljana Plavšić i tim odbrane, Carla del Ponte i tim optužbe, Madeleine Albright, Carl Bildt, Elie Wiesel, Alex Borain, Robert Frowick, Milorad Dodik, Teufika Ibrahimefendić, Mirsad Tokača, Adil Draganović, Sudije Richard May, Patrick Robinson i O-Gon Kwon