HomeORIĆEVA ODBRANA: TUŽILAŠTVO SE "IZRUGUJE PRAVDI"
Branioci Nasera Orića tvrde da je tužilaštvo ponovo propustilo da obelodani "potencijalno oslobađajući dokazni materijal" za njihovog klijenta

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Sa naznakom "hitno", branioci Nasera Orića su obavestili sudsko veće da je tužilaštvo navodno prekršilo Pravilnik o postupku i dokazima, jer odbrani nije na vreme dostavilo "potencijalno oslobađajući materijal" za optuženog.

U podnesku se navodi da se radi o oko 400 stranica dokumenata koji su Orićevim advokatima predati pre nekoliko dana, po završetku dokaznog postupka. U njima se, tvrdi odbrana, nalaze dokazi da je od avgusta do novembra 1992. godine komandu nad naoružanim muslimanskim grupama u četiri podrinjske opštine – Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i Vlasenici – imao Nurif Rizvanović, a ne Naser Orić, kako piše u optužnici.

Odbrana tvrdi da se iz dokumenata vidi da je Rizvanović izdavao naređenja lokalnim naoružanim grupama za koje tužilaštvo tvrdi da su bile pod Orićevom komandom. Vođe tih grupa su podnosile izveštaje Rizvanoviću koji je Orića je "tretirao kao podređenog vojnika" i koji je, navodno, naredio napad na Kravicu i Ježestucu, gde su počinjeni zločini za koje se tereti Orić. Rizvanović je, inače, ubijen u novembru 1992. godine.

Branioci tvrde da je tužilaštvo čekalo do kraja dokaznog postupka, odnosno "završetka svedočenja poslednjeg svedoka", kako odbrana ne bi tim povodom mogla ništa da preduzme, osim da dokumente eventualno koristi pred žalbenim većem u slučaju da Orić bude osuđen. Takvo ponašanje tužilaca Orićevi branioci nazvali su "izrugivanje pravdi".

U oktobru prošle godine odbrana je već jednom ukazala na propust tužilaštva da obelodani potencijalno oslobađajući materijal za optuženog. Radilo se o intervjuu sa srpskim "dobrovoljcem" Slobodanom Mišićem koji opisuje kako je sa svojim saborcima počinilo zločine nad Muslimanima. Tužilaštvo je tada priznalo svoj propust, ali nije trpelo nikakve sankcije, što ih je - tvrde Orićevi branioci - "ohrabrilo" da ponovo prekrši pravilnik Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 268

MILAN BABIĆ, 1956-2006: Smrt u Pritvorskoj jedinici
GREŠKA U PREVODU - Smanjena kazna Momiru Nikoliću
OVČARA - GRABOVO: Skok iz kamiona za gubilište
KOJA UNIFORMA?: Svečana nošnja vojvode Poplašena
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tribunal štiti svoje zaštitne mere
BIH PROTIV SCG - Odgovornost države nije kolektivna krivica