HomeSVJEDOK SA "SLABIM PAMĆENJEM"
Svjedočeći u prilog Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Tuđmana Ivić Pašalić nije mogao da se sjeti mnogih događaja i izjava na koje ga je, tokom protu-ispitivanja, podsjetio tužitelj

"Jedina uloga koju je predsjednik Tuđman imao u Bosni bila je usmjerena ka uspostavljanju mira", rekao je jučer Ivić Pašalić, bivši savjetnik za unutarnju politiku bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Pašalić je, kao svjedok obrane na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli, pokušao osporiti navode optužnice prema kojima je hrvatska vojska, uz znanje i potporu predsjednika Tuđmana, sudjelovala u sukobima HVO i Armije BiH, s ciljem ostvarivanja ekskluzivno hrvatskog teritorija, koji bi bio priključen Republici Hrvatskoj. "Ni Predsjednik, ni Sabor, ni Vlada Republike Hrvatske nikada nisu donijeli odluku o upućivanju Hrvatske Vojske u BiH", tvrdi Pašalić i dodaje da za tako što "ni Predsjednik ni Vlada čak nisu ni imali ovlasti."

Pitanje je, međutim, koliku težinu će ovom iskazu pridati suci, nakon što je tužitelj pokušao uzdrmati kredibilitet svjedoka citirajući njegovo višegodišnje protivljenje suradnji Hrvatske sa Haškim tribunalom. Pašalić je ustvrdio da se "nije protivio suradnji", već je samo "pravnim argumentima osporavao nadležnost haškog suda" nad akcijama Bljesak i Oluja, tvrdeći da - "ako su u tim akcijama počinjeni zločini" - počinitelji trebaju za to odgovarati u Hrvatskoj. Tužitelj Daglas/Douglass Stringer podsjetio je na Pašalićevu izjavu iz 1998., prema kojoj bi "optužnice protiv hrvatskih generala mogle dovesti u pitanje spremnost Hrvatske na suradnju sa tribunalom" i upitao da li je Pašalić savjetovao Tuđmana da Hagu ne izruči Mladena Naletilića Tutu. Svjedok je ustvrdio da se toga "ne sječa", a isto je odgovorio i na pitanje da li je, u svojstvu Tuđmanovog savjetnika, ikada posjetio optuženog Naletilića u zatvoru. Na Stringerovo inzistiranje da konkretno odgovori, Pašalić je zaključio da bi takvu posjetu vjerojatno zapamtio, pa - ako nije - ni posjete nije bilo.

Jednako slabo pamćenje Pašalić je pokazao kada ga je tužitelj suočio sa jednim od "predsjedničkih transkripta", naime zapisa koji su nastali na osnovu audio snimaka sastanaka predsjednika Tuđmana. Rekavši da je imao "svakodnevne radne sastanke sa Predsjednikom", Pašalić je ustvrdio da se ne može sjetiti svih, pa ni konkretnog sastanka o kojem ga je pitao tužitelj. O masakru u Stupnom dolu, koji je bio tema sastanka, Pašalić je rekao da "zna iz medija" ali se nije mogao sjetiti ni činjenice da je za taj zločin haško tužilaštvo optužilo Ivicu Rajića. "U medijima se pojavljuju razni Rajići, ne može se sve popamtiti," rekao je svjedok.

Pašalić je, međutim, jedini dosadašnji svjedok obrane na ovom suđenju koji nije osporio autentičnost transkripta sa kojima je suočen. Na direktno pitanje tužitelja da li može osporiti autentičnost dokumenta, Pašalić je rekao da ne može, jer se sastanka ne sjeća, pa su navodi iz dokumenta možda i tačni. Pašalić je vijeću također rekao da su sastanci pokojnog hrvatskog predsjednika snimani "prema Tuđmanovoj procjeni" i za potrebe njegovog političkog djelovanja, pa se može sa sigurnošću pretpostaviti da zapisnici tih sastanaka vjerno prenose ono što je rečeno.

Pašalić je, ipak, naveo dva primjera iz nedavne hrvatske političke i sudske prakse u kojima su neki dokumenti, predstavljeni kao "predsjednički transkripti", ocijenjeni kao neautentični. Svjedok, međutim, nije naveo o kojim se dokumentima radi i da li su povezani sa transkriptima kojima raspolaže tužiteljstvo u Hagu, a koje obrana Tute i Štele smatra falsifikatima.

Petar Finci


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 106

SLUČAJ RAČAK: MASAKR ILI SUKOB?: Peti susret Slobodana Miloševića sa Viljemom Vokerom
SILOVANJE - ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI: Potvrđena presuda za seksualno nasilje u Foči
PRETNJE ŠAMAČKOM "INSAJDERU": Svedočenje Stevana Todorovića zatvoreno za javnost
IVIĆ PAŠALIĆ U HAGU: Tuđman - predsjednik bez ovlašćenja
ŠLJIVOVICA ILI KRUŠKOVAČA?: "Drenički model" rešavanja kosovskog problema