HomeNIJE BILO MAŽENJA, ALI NI BATINANJA
Nastavlja se najavljena strategija obrane Vinka Martinovića, prema kojoj svjedoci, mostarski Bošnjaci, poriču navode optužbe o zlostavljanju zatočenika ili njihovom korištenju za živi štit od strane optuženog

Mladen Naletilić Mladen Naletilić "Tuta" i Vinko Martinović "Štela" u sudnici Tribunala

Mostarski Bošnjaci dolazili su u štab Vinka Martinovića po "pomoć i zaštitu", a on je takvu pomoć pružio svima kojima je mogao, bez obzira na nacionalnost. Ovo su jučerašnji svjedoci Šteline obrane rekli na suđenju Martinoviću i njegovom navodnom pretpostavljenom, Mladenu Naletiliću Tuti, koji se terete da su organizirali i sproveli progon Bošnjaka iz zapadnog Mostara, 1993. godine. Štela je moliteljima pružao fizičku zaštitu od progona koji su provodili "došljaci" iz drugih krajeva Hercegovine ili im je davao hranu, "u skladu sa mogućnostima postrojbe u tom trenutku", kažu svjedoci. Jedan od svjedoka je, tvrdi, evidentirao preko četiri tone hrane koja je podijeljena Bošnjacima kroz Štelinu jedinicu.

Ovakvi iskazi svjedoka ponavljaju se već treću nedjelju, a Štelin branitelj, Splićanin Branko Šerić, dosljedno se drži najavljene strategije obrane. U Štelinu korist svjedočili su do sada mostarski Bošnjaci koji su i sami bili zatočenici Heliodroma ili su u vrijeme sukoba živjeli na zapadnoj obali Neretve, u susjedstvu Šteline postrojbe. Iskazi većine svjedoka su identični ili veoma slični, a odnose se, uglavnom, na period august-septembar 1993. godine. Ovaj vremenski okvir je značajan, jer se u optužnici protiv Martinovića navodi da su zatočenici odvođeni na prinudni rad u periodu od maja 1993., ali niko od svjedoka obrane nije do sada govorio o vremenu prije augusta.

U to vrijeme, tvrde svjedoci, zatočenici su svoje odvođenje iz Heliodroma na rad u Štelinu jedinicu doživljavali kao "privilegiju, a ne kaznu." Iz dosadašnjih svjedočenja se može zaključiti da je Martinović iz Heliodroma uglavnom odvodio ljude tehničkih struka, koji nisu služili za kopanje rovova - što je u augustu već bilo završeno - već za "sitne opravke" u obližnjoj garaži. Takve opravke je, kažu svjedoci, Štela naplaćivao, a dio novca su dobijali i sami radnici, to jest zatočenici. Za svoj rad su, međutim, većim dijelom bili kompenzirani hranom, cigaretama i kavom, za njih i njihove obitelji.

Dio zatočenika je nastavio raditi u Štelinoj garaži i nakon raspuštanja Heliodroma, u septembru 1993.. Druga grupa oslobođenih zatočenika, moglo se čuti u jučerašnjim svjedočenjima, potražila je zaposlenje u sličnoj garaži, koju je u neposrednoj blizini držao Štelin prijatelj i zapovjednik Anti terorističke grupe "Benko Penavić" - Mario Baja Miličević. (Miličević je, inače, trenutno u bijegu pred organima gonjenja BiH, zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo bivšeg doministra policije Federacije, Joze Leutara.) I prije i poslije zatvaranja Heliodroma, ispričali su svjedoci, rad u Štelinoj garaži bio je isti kao i svaki drugi rad. "Nije bilo maženja, ali ni batinanja," rekao je jedan od čak tri svjedoka koliko je jučer uspio ispitati Šerić.

Dokazni postupak obrane Vinka Martinovića nastavlja se danas poslije podne, a Šerić je najavio da će prije ljetnog raspusta, koji počinje u petak, ispitati još dvojicu svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 113

MASAKR ILI BOMBARDOVANJE: Ko je pobio zatvorenike Dubrave
ZLOČIN U SELU BILJANI: Kako je Husein Čajić preživio strijeljanje
TRIBUNAL - TURISTIČKA ATRAKCIJA: "Karta više" za suđenje Slobodanu Miloševiću
"RAZMJENA" NA KORIĆANSKIM STIJENAMA: Živi za žive, a mrtvi... zna se
SVEDOCI KOJI NE PRAŠTAJU: Žrtve ne prihvataju žaljenja i objašnjenja optuženog