HomePOČELA OBRANA VINKA MARTINOVIĆA
Splitski odvjetnik Branko Šerić počeo je danas svoj dokazni postupak u kojem će pokušati dokazati da njegov klijent, Vinko Martinović Štela, nije odgovoran za progon Bošnjaka u Mostaru, u ljeto 1993.

Vinko Martinović - Štela u sudnici TribunalaVinko Martinović - Štela u sudnici Tribunala

"Vinko Martinović Štela nije bio posebna figura u proteklom ratu i nije imao nikakvih posebnih ovlasti," rekao je danas, u početku svoje uvodne riječi Martinovićev branitelj, splitski odvjetnik Branko Šerić. "Obrana će dokazati da su viku oko njega stvorili, dobrim dijelom, i mediji, unatoč činjenici da se Martinović za sve vrijeme svoga sudjelovanja u ratu nije ni pomakao sa crte obrane na (mostarskom) Bulevaru."

Uvodna riječ Šteline obrane podijeljena je u dva dijela. Prvi se odnosi na opće navode optužnice, u kojima tužiteljstvo tvrdi da je Republika Hrvatska bila aktivan sudionik sukoba Hrvata i Bošnjaka u BiH, te da je i materijalno i ljudstvom pomagala secesiju Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna (HZ HB). "HZ HB i Hrvatska Republika Herceg Bosna zalagale su se za suverenost BiH i rješenje koje će odgovarati sva tri naroda," rekao je danas Šerić.

U drugom dijelu uvodne riječi, koja će nastaviti sutra, Šerićev ko-branitelj, Branimir Par, odgovorit će na konkretne navode optužnice koja Martinovića, između ostalog tereti za nečovječno postupanje sa zarobljenicima i njihovo korištenje za prisilni rad i žive štitove za vrijeme sukoba u Mostaru, u ljeto 1993.

Dokazni postupak obrane Vinka Martinovića trajat će do kraja septembra, a najavljeno je saslušavanje tridesetak svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 111

VISOKI PRITISAK: Jugoslovenski vojnik svedoči o "čišćenju" Kosova
OBRANA ŠTELE MARTINOVIĆA: Zapovjednik mostarske postrojbe psećeg imena
TRNOPOLJE, AVGUST 1992.: Taoci etničkog čišćenja u logoru bez bodljikave žice
POKRIĆE ZA GRANATIRANJE: Fantomska fabrika municije u sarajevskoj komandi UN
PRITVOR - PRAVILO ILI IZUZETAK?: Sve više optuženih na privremenoj slobodi