HomeTUŽILAC: NAJMANJE 25 GODINA ZA MIROSLAVA BRALA
U raspravi o visini kazne za Miroslava Brala, tužilac Harmon predložio je kaznu od najmanje 25 godina zatvora bez mogućnosti ranijeg oslobađanja, dok je branilac iznio stav da, zbog priznanja krivice, kajanja i dobrovoljne predaje, Bralo treba dobiti manju kaznu

Miroslav Bralo u sudnici TribunalaMiroslav Bralo u sudnici Tribunala

“Želim da se izvinim svim žrtvama, njihovim obiteljima, užim i širim, kao i svim onim koji su iskusili užase rata i ratnih djelovanja od strane mene i mojih suboraca”, rekao je Miroslav Bralo u obraćanju Pretresnom vijeću na raspravi o odmjeravanju kazne. Bralo je 19. jula ove godine priznao krivicu za osam tačaka optužnice koja ga tereti za 21 ubistvo, progone civilnog stanovništva, silovanje i rušenje vjerskih objekata.

Tužilac Mark Harmon je za Brala, kojeg su suborci, žrtve i novinari, zbog okrutnosti, prozvali “hodajućim užasom”, zatražio kaznu od 25 godina zatvora, bez mogućnosti ranijeg puštanja na slobodu.

U emotivnom izlaganju, tužilac Harmon je rekao kako je Tribunal, baveći se pravnim pitanjima i presedanima, zaboravio saslušati glas žrtava i razmisliti o njihovim riječima.

“Naš posao postao je bezličan, odvraća pažnju od onoga što se desilo”, rekao je Harmon i počeo nabrajati brojna svjedočenja porodica žrtava Bralovih zločina, među kojima su i svjedokinja koju je Bralo u više navrata silovao pred svojim saborcima iz jedinice “Džokeri”, dječaci Elvir Ahmić i Adnan Zec, koji su prisustvovali egzekuciji njihovih roditelja i članova bliže porodice u pokolju 16. aprila 1993. u selu Ahmići, te svjedokinja čijeg je supruga Bralo pogubio. Svi svjedoci čije je iskaze Harmon pročitao govorili su o bolu i patnji s kojom i danas moraju živjeti.

Advokat Jonathan Cooper/Džonatan Kuper, ističući Bralovu mladost u vrijeme počinjenih zločina, teške lične prilike, kajanje i dobrovoljnu predaju, ustvrdio je da bi primjerenija bila manja kazna, ne precizirajući o kojoj se kazni radi.

Predsjedavajući Vijeća Iain Bonomy/Ijan Bonomi zaključio je raspravu obećanjem da će odluka o visini kazne biti donesena u najkraćem mogućem roku. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 252

PO SOPSTVENOM IZBORU: Milošević u vremenskoj oskudici
PORICANJE: General Batajnici ne veruje
ŽALBENA RASPRAVA: Završne reči "Tute" i "Štele"
PROPUST: Tužilac priznaje grešku - Orićeva odbrana traži sankcije
PRIZNANJE I POKAJANJE: Koja je kazna pravična za Miroslava Brala