HomeBRALO “NIJE KRIV”
Nakon što je 15. novembra, na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, iskoristio pravo da na 30 dana odloži izjašnjavanje o navodima optužnice, Miroslav Bralo se danas izjasnio da nije kriv ni po jednoj od ukupno 21 tačke teških povreda Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Miroslav Bralo zvani Cicko u sudnici TribunalaMiroslav Bralo zvani Cicko u sudnici Tribunala

Miroslav Bralo zvani Cicko izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od ukupno 21 tačke optužnice koja ga tereti za zločine nad bošnjačkim civilima, počinjene izmedju aprila i juna 1993. godine u srednjoj Bosni. Bralo je u to vreme bio pripadnik “Džokera” - specijalne jedinice vojne policije HVO, a optužen je za višestruko silovanje i brutalno seksualno iživljavanje nad jednom zatočenom Bošnjakinjom, nezakonito zatvaranje civila i njihovo korišćenje za kopanje rovova i “živi štit”, kao i za ubistvo tri zatočena bosnjačka civila. Ovi zločini se, u optužnici, kvalifikuju kao teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja.

O nekim od zločina opisanim u optužnici protiv Miroslava Brala je već bilo reči pred Tribunalom. Tadašnji zapovednik “Džokera”, Anto Furundžija, proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje u jednom od silovanja i mučenja za koje se tereti Bralo i osudjen je na 10 godina zatvora.

Ime Miroslava Brala pominjano je u svedočenjima žrtava i očevidaca zločina na sudjenjima Tihomiru Blaškiću, Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, bivšim zapovednicima i političkim liderima HVO u srednjoj Bosni. Neki od svedoka opisali su Cicka kao “hodajući užas” koji je zatočenim Bošnjacima pretio okrvavljenim nožem, govoreći im kako je “klao u Ahmićima” i kako će “klati ponovo.”

Pošto se Bralo izjasnio da je nevin, na tužiocu je sada teret dokazivanja navoda iz optužnice. Imajući u vidu “izlaznu strategiju” Tribunala i dugu listu čekanja na početak postupka, može se očekivati da se Bralo uskoro nadje na listi kandidata za sudjenje pred Većem za ratne zločine Državnog suda BiH.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"