HomeBRALO ODGODIO IZJAŠNJAVANJE O KRIVNJI
Optuženi Miroslav Bralo zvan Cicko je na prvom stupanju pred sud zatražio da odgodi svoje izjašnjavanje za 30 dana – Tužitelj ga tereti za okrutno postupanje, ubojstvo i silovanje u Lašvanskoj dolini 1993.

Miroslav Bralo - Cicko u sudnici TribunalaMiroslav Bralo - Cicko u sudnici Tribunala

Miroslav Bralo će se, po vlastitom zahtjevu, izjasniti po navodima optužnice u roku od 30 dana od današnjeg, prvog, pojavljivanja pred sudom.

Nakon dolaska u pritvorsku jedinicu, optuženi trebaju u što kraćem roku biti izvedeni pred suca, ali se ne moraju odmah izjasniti o tome osjećaju li se krivima ili ne. Naknadno će biti utvrdjen datum ponovnog pojavljivanja optuženog. Miroslav Bralo je, nakon predaje predstavnicima medjunarodne zajednice u BiH prošlog tjedna, prebačen u Hag u petak 12. novembra.

Sudac Muhamed El-Mahdi, koji je vodio današnje prvo pojavljivanje, tražio je od tužitelja odredjena pojašnjenja o navodima devet godina stare opužnice protiv Brale. Iz odgovora tužitelja Kena Scotta/Skota saznalo se da je originalna optužnica sadržavala četiri imena, odnosno da su uz Bralu i Antu Furundžiju, bivšeg zapovjednika “Džokera” - specijalne jedinice Vojne policije HVO - za iste zločine bile opužene još dvije osobe, ali su njihove opužnice povučene 1998. i 2002. godine.

U maju 1993. godine, jedna je Bošnjakinja bila zatočena u bazi jedinice Džokeri u selu Nadioci. Tu je žrtvu – prema navodima optužnice - Miroslav Bralo više puta silovao i seksualno se nad njom iživljavao, prijeteći joj nožem i revolverom. Za vrijeme njenog zatočeništva u bungalovu žrtvu je ispitivao Anto Furundžija, koji je bio prisutan kad je Bralo zlostavljao svjedokinju, ali “nije učinio ništa da ga spriječi ili prekine”, navodi se u opužnici. Furundžija je zbog takvog “pomaganja u zločinu” osudjen na 10 godina zatvora, od kojih je odslužio dvije trećine.

Brala tužitelj takodjer tereti da je u aprilu i maju 1993. prisiljavao bošnjačke civile da kopaju rovove, i pri tom ih tjerao ih da obavljaju katoličke vjerske obrede. Takodjer ga tereti da je koristio civile kao “živi štit”.

Nadalje se u optužnici navodi da su, po naređenju koje je izdao Miroslav Bralo, trojica zarobljenih bošnjačkih civila Muslimana pretučena i mučena nasilnim gutanjem soli i vode te da su potom “Miroslav Bralo i jedan njegov pomoćnik, naoružani puškama, odveli su istu trojicu civila u jedan šumarak i ubili ih”.

Okrutna postupanja, ubojstva i silovanja koja se stavljaju na teret Bralu kvalificirana su kao kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"