HomeBRALO BEZUVJETNO PRIZNAJE I ŽALI
Miroslav Bralo zvani Cicko priznao je krivnju za ubojstva u Ahmićima i u drugim lokacijama Lašvanske doline – Sporazum o priznanju krivnje je bezuvjetan – Slijedi rasprava na kojoj će se raspravljati o visini kazne.

Miroslav Bralo u sudnici TribunalaMiroslav Bralo u sudnici Tribunala

Miroslav Bralo Cicko priznao je danas krivnju za zločine počinjene u Ahmićima i drugim lokacijama u Lašvanskoj dolini - i to bez sporazuma s tužiteljima o eventualnoj suradnji ili o prijedlogu o visini kazne, što je bila praksa u dosadašnjim slučajevima priznanja krivnje pred Tribunalom..

"Sporazum o potvrdnom izjašnjavanju optuženog je postignut bez nagovaranja, bez da je on obećao pomoći tužiteljstvu i bez ikakvih obećanja njemu – dakle strane ne predlažu sudu obim kazne", kazao je na današnjem saslušanju pred sucima tužitelj Mark Harmon. Bralin advokat Jonathan Cooper/Džonatan Kuper je dodao da takvo priznanje krivnje "odražava volju optuženog da izrazi svoje kajanje bez ikakvih uvjeta".

Izjašnjavajući se o osam točaka optužnice koja ga tereti za ubojstva u i oko Ahmića, mučenje, silovanje, protuzakonito zatvaranje i neljudske postupke, Bralo je osam puta izgovorio: "Kriv sam i iskreno mi je žao".

Bralo je potvrdio sucima da se izjasnio "od svoje drage volje" i da je svjestan svih posljedica koje to nosi, uključujući mogućnost doživotne zatvorske kazne. Uz sporazum o izjašnjavanju i činjeničnim osnovama koja ga prate, tužitelji su danas priložili i izmijenjenu optužnicu. Ona je s 21 svedena na 8 točaka, ali, prema riječima tužitelja, "sadrži većinu krivičnog ponašanja opisanog u prvoj optužnici, a dodana je i optužba za progon zbog zločina u Ahmićima".

Bralo se predao Tribunalu u novembru 2004. godine, nakon što je skinut pečat s optužnice podignute devet godina ranije.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da je večer uoči napada na Ahmiće, Bralo pušten iz zatvora Kaonik, da se uključio u HVO jedinicu "Jokeri" da bi sudjelovao u napadu na Ahmiće kojem je "cilj bio ubiti vojno sposobne Bošnjake, spaliti kuće i protjerati bošnjačko stanovništvo". Ujutro 16. aprila 1993. godine, Bralo je s još pet vojnika došao do bošnjačke kuće u Nadiocima (selu vezanom s Ahmićima) "gdje su Stipo Krišto i Josip Jukić ubili Osmana Salkića i Redžibu Salkić, a Bralo je nožem ubio njihovu kćer Mirnesu Salkić".

Također se navodi da je Bralo zajedno s Nikicom Šafradinom u drugoj polovici aprila 1993. godine sprovodio u zatvor grupu od 14 bošnjačkih civila, među kojima žene i djecu, koji su prethodno pobjegli s područja Ahmića/Nadioca. "Šafradin je ubio svih 14 zatočenika, dok je Bralo stražario da ne pobjegnu", navodi se u optužnici.

Bralo također priznaje da je sudjelovao u miniranju ahmićke džamije, paljenju kuća i protjerivanju stanovništva iz sela. On priznaje da je u idućim sedmicama ubio još 3 bošnjačka zatočenika, ponavljano silovao jednu bošnjačku ženu u bazi "Jokera", prisiljavao zatočenike na kopanje rovova i koristio ih kao živi štit.

Nakon današnjeg priznanja krivnje, bit će zakazana rasprava na kojoj će obrana i optužba iznijeti svoje prijedloge o visini kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 244

KONAČNE PRESUDE: Potvrđene kazne Babiću i Deronjiću
"ISKRENO MI JE ŽAO": Bezuslovno priznanje Miroslava Brala
TEORIJA ZAVERE: Kako su se, i zašto, leševi sa Kosova našli u Batajnici?
BLIŽE ŽRTVAMA: "Prijedorska četvorka" se vraća u Bosnu
POLITIKA I BIZNIS: Brzo i lako bogaćenje na vlasti
NESLAVNI JUBILEJ: Deset godina bekstva Karadžića i Mladića