HomeDANAS PRVO POJAVLJIVANJE MIROSLAVA BRALA
Miroslav Bralo zvan Cicko bit će danas poslijepodne u 16 sati izveden pred suca kako bi se izjasnio o navodima optužnice koja ga tereti za zlostavljanja, ubojstva i silovanja u Lašvanskoj dolini 1993. godine

Miroslav Bralo, koji je u petak iz Bosne i Hercegovine prebačen u pritvor Haškog tribunala, bit će danas poslijepodne u 16 sati izveden pred suca kako bi se izjasnio o navodima optužnice koja ga tereti za zločine u Lašvanskoj dolini.

Optužnica protiv Brala stara je devet godina, no formalno je bila “pod pečatom” sve do oktobra ove godine. Tužitelj ga tereti da je u aprilu i maju 1993. prisiljavao bošnjačke civile da kopaju rovove i pri tom ih tjerao ih da obavljaju katoličke vjerske obrede. Takodjer ga tereti da je koristio civile kao “živi štit”.

Nadalje se u optužnici navodi da su, po naređenju koje je izdao Miroslav Bralo, trojica zarobljenih bošnjačkih civila Muslimana pretučena i mučena nasilnim gutanjem soli i vode te da su potom “Miroslav Bralo i jedan njegov pomoćnik, naoružani puškama, odveli istu trojicu civila u jedan šumarak i ubili ih”.

“Negdje oko 15. maja 1993, pripadnici Džokera odveli su ‘svjedokinju A’, Bošnjakinju, u svoj štab u Nadiocima, u zgradu koju su nazivali ‘bungalov’...”, kaže se u optužnici. Tamo je, kako navodi tužitelj, Miroslav Bralo više puta silovao svjedokinju i seksualno se nad njom iživljavao, prijeteći joj nožem i revolverom. Za vrijeme njenog zatočeništva u bungalovu tu je žrtvu ispitivao Anto Furundžija, zapovjednik jedinice Džokeri, kojoj je pripadao Bralo. Furundžija je bio prisutan kad je Bralo zlostavljao svjedokinju i prisilio je na seksualni odnos “i nije učinio ništa da spriječi ili prekine Miroslava Brala”. Furundžija je zbog takvog “pomaganja u zločinu” osudjen na 10 godina zatvora.

Bralo je ovu žrtvu držao u zatočeništvu do sredine juna 1993. nastavljajući silovanja, zlostavljanja i ponižavanja, navodi se u optužnici.

Okrutna postupanja, ubojstva i silovanja koja se stavljaju na teret Bralu kvalificirana su kao kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"