HomeSKINUT “PEČAT” S OPTUŽNICE PROTIV MIROSLAVA BRALA
Optužnica, podignuta 1995. godine, tereti bivšeg člana HVO jedinice Džokeri za ubojstvo, zlostavljanje i silovanje. Budući da optuženi Bralo ni poslije devet godina nije uhapšen, tužiteljstvo je zatražilo od suda da “otpečati” optužnicu

Na zahtjev tužiteljstva, skinut je pečat s optužnice protiv bivšeg pripadnika HVO Miroslava Brala zvanog Cicko, podignute još 1995. godine.

Optužnica je držana “pod pečatom” u skladu s praksom tužiteljstva da takvom mjerom pokuša spriječiti bijeg optuženika koji saznaju da ih Tribunal tereti za ratne zločine. No, budući da optuženi Bralo ni poslije devet godina nije uhapšen, tužiteljstvo je zatražilo od suda da “otpečati” i objavi njegovu optužnicu, rekla je danas glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman.

Miroslav Bralo, bivši pripadnik jedinice “Džokeri” koja je djelovala na području Viteza, optužen je za mučenje i ubojstvo tri Bošnjaka, za zlostavljanje grupe bošnjačkih civila koje je vodio na kopanje rovova, te za višestruko silovanje i mučenje jedne bošnjačke žene u bazi svoje jedinice u Nadiocima u maju 1993. godine. Zločini se kvalificiraju kao teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Bralov tadašnji zapovjednik Anto Furundžija je 1998. godine osudjen na 10 godina zatvora zbog mučenja i silovanja koje je počinio njegov podredjeni Cicko. Furundžija je proglašen krivim za pomaganje u zločinu jer je za vrijeme počinjenja zločina bio prisutan, a ništa nije učinio da ga spriječi i kazni.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 208

ŠTO PRE U HAG: Optuženi poziva na predaju svoje "ratne drugove"
VOJSKA ILI GLADNI CIVILI: Da li je Orić vodio napad ili potragu za hranom?
PRITVOR ILI PRIVREMENA SLOBODA: Dopuštena žalba Čermaka i Markača
OPSTRUKCIJA PRAVDE: Miloševićeva igra na "sve ili ništa"