HomeNAORUŽANE GRUPE A NE VOJSKA
Svedok odbrane Nasera Orića potvrđuje u unakrsnom ispitivanju da je u području Srebrenice delovalo više "naoružanih grupa", ali negira da je to bila vojska pošto, kako tvrdi, nije postojala jedinstvena komanda niti bilo kakva koordinacija između različitih grupa.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

"Da je na području Cerske bilo 10 do 15 hiljada muslimanskih boraca, ja sam siguran da Živanović ne bi bio tu gde je bio", rekao je danas Ejub Dedić svedok odbrane na suđenju Naseru Oriću komentarišući delove dokumenta koji je krajem 1992. potpisao Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa VRS. Dedić, tada borac u jednoj od muslimanskih oružanih grupa na području Cerske, tvrdio da je u to vreme na tom delu Podrinja bilo oko 2.000 vojno sposobnih i svega 500 naoružanih Muslimana.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, tužilac je nastojao da pokaže da je u Podrinju postojala ozbiljnija vojna struktura nego što to tvrdi većina svedoka odbrane. U tom cilju pokazao je Dediću više dokumenata iz 1994. i 1995. godine u kojima se navode nazivi jedinica Armije BiH u tom području. Svedok je potvrdio da je na području Cerske delovalo više "naoružanih grupa", ali je insistirao da između njih nije bilo nikakve koodrinacije, a da su imena formacija navedenih u dokumentu "počela koristiti tek posle demilitarizacije Srebrenice." Čak i kada mu je tužilac pokazao formular koji je on lično ispunio, a u kojem se navodi da je bio zamenik komandira Treće čete prvog Ceranskog odreda, Dedić je rekao da to napisao jer ga je "lice koje mu je dalo da ispuni formular tako usmerilo i nije mu dozvolilo da napiše da je bio član oružane grupe".

Govoreći o odluci iz novembra 1992. kojom je predviđeno stvaranje Ratnog predsedništva i Štaba oružanih snaga subregije Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Zvornika, Dedić je potvrdio jučerašnji iskaz da je Orić trebalo da bude komandant oružanih snaga subregije, ali da ta odluka nikada nije sprovedena u praksi. Kada je tužilac upitao zašto je baš Orić trebalo da zauzme tu funkciju, Dedić je rekao da je to zato što ga je "nesuđeni predsednik Ratnog predsedništva Šemso Salihović dobro poznavao, ali i zato što se znalo da se Orić u bitkama bori kao lav". Dedić je dodao da je i pre toga bilo nekoliko pokušaja da se sve ili deo oružanih grupa u Podrinju stavi pod jednu komandu, ali da su svi bili jednako neuspešni.

Unakrsno ispitivanje nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 251

VOJNIČKI PRECIZNO: Od bolnice do grobnice
KRAJIŠNIKOVA ODBRANA: Značajan ali ne i odgovoran
MOMAK IZ POTOČARA: Komandant na papiru - aždaha na bojištu
ZASTOJ: Obnavljanje priprema za drugo "sarajevsko suđenje"
IZJAŠNJAVANJE JOSIPA JOVIĆA: Od splitskog pritvora do haške sudnice