HomePANIKA U CERSKOJ
Svedok odbrane Nasera Orića opisuje haotičnu situaciju u Cerskoj, mestu pored Vlasenice u okruženju i pod granatama srpskih snaga, u koje se u proleće 1992. slilo više od 5.000 izbeglica iz tog dela Podrinja

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

"Sve je ličilo na fudbalski stadion za vreme važne utakmice - nije bilo mesta za sve i situacija je bila haotična", rekao je danas Ejub Dedić opisujući situaciju u mestu Cerska tokom proleća i leta 1992. godine. Svedočeći u odbranu Nasera Orića, predratni direktor osnovne škole u Cerskoj je rekao da je u proleće u ovo mesto došlo više od 5.000 izbeglica sa teritorije opštine Vlasenica, a da se njihov broj do kraja godine povećavao.

Izbeglice su opisivale strahote koje su se u njihovim mestima dešavale što je, po Dediću, povećavalo paniku u Cerskoj. "Ljudi iz Vlasenice pričali su da je u junu, posle ulaska srpskih snaga, na stotine muškaraca odvedeno u logor Sušica, da su neki ubijeni na licu mesta", rekao je on i dodao da su izbeglice govorile o proterivanjima i silovanjima muslimanskih civila. U Cersku su, prema Dedićevim rečima, došle i izbeglice iz Zaklopače u kojoj je 16. maja 1992. ubijeno 83 muškaraca, žena i dece, a da se "pronela i vest da je ubijeno skoro celokupno stanovništvo muslimanskog sela Mršići".

Cerska, koja se poput obližnje Srebrenice nalazi u kotlini, uskoro se našla u okruženju srpskih snaga koje su tokom 1992., tvrdi svedok, "svakodnevno granatirale ovo područje". Rekao je da je Cerska granatirana sa svih strana, često i iz Kravice, te da je "iz Kravice na Konjević Polje tokom samo jednog junskog dana ispaljeno 1.500 granata". Opisao je i događaj od 10. avgusta 1992. godine kada je granata ispaljena sa srpskih položaja ranila njegovu sestru i ubila njeno dvoje maloletne dece. Pošto u Cerskoj tokom 1992. godine nije bilo lekara, rane je, tvrdi svedok, "zašivao lokalni krojač".

Krajem 1992. situacija se, opisao je Delić, dodatno pogoršala kada su srpske snage otpočele ofanzivu sa namerom da osvoje celo Podrinje. "Bili smo svesni da nam preti istrebljenje", rekao je on, a odbrana je prezentirala dokumente Vojske Republike Srpske u kojima se izlažu borbeni planovi i opisuju napadi srpskih snaga na području Cerske.

Orićeva odbrana je najavila da će glavno ispitivanje Ejuba Dedića trajati i tokom sutrašnjeg dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 251

VOJNIČKI PRECIZNO: Od bolnice do grobnice
KRAJIŠNIKOVA ODBRANA: Značajan ali ne i odgovoran
MOMAK IZ POTOČARA: Komandant na papiru - aždaha na bojištu
ZASTOJ: Obnavljanje priprema za drugo "sarajevsko suđenje"
IZJAŠNJAVANJE JOSIPA JOVIĆA: Od splitskog pritvora do haške sudnice