HomeUBRZAVANJE PRIPREMA ZA DRUGO "SARAJEVSKO SUĐENJE"
Nakon odbacivanja zahteva tužilaštva da se predmet generala Dragomira Miloševića prepusti pravosuđu BiH, predraspravni sudija najavio ubrzavanje priprema za drugo tribunalovo suđenje sa granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

Suđenje generalu Dragomiru Miloševiću, optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva od avgusta 1994. godine do kraja rata u BiH, ne može početi još najmanje "nekoliko meseci", zaključak je današnje konferencije o stanju u ovom postupku.

Iako je reč o predmetu u kojem, prema rečima predraspravnog sudije Žan-Klod Antonetija/Jean-Claude Antonetti, nema nerešenih podnesaka i "gotovo sve je u redu", datum početka suđenja se, za sada, ne može ni okvirno odrediti.

Tužilac Terens Stemp/Terence Stamp je naime saopštio da optužba, iako je jedan deo dokumenata već obelodanila, ne može dovršiti taj postupak "barem još nekoliko meseci". Radi se o izjavama jednog broja svedoka koje tužilaštvo još nije dostavilo odbrani, budući da je, tvrdi tužilac, čekalo rešavanje zahteva za transfer ovog predmeta lokalnom pravosuđu u BiH, što je nedavno odbačeno.

Predraspravni sudija je najavio da će tužilaštvu "vrlo brzo" odrediti rok u kojem to mora učiniti i odbacio je argument tužioca da je zbog "starosti" optužnice otežan postupak pronalaženja svedoka. "Mislim da je od 1998. godine kada je optužnica podignuta bilo dovoljno vremena za pripremu ovog predmeta", ocenio je sudija Antoneti.

Branilac optuženog generala, Branislav Tapušković, je pokrenuo pitanje kompjutera koji je optuženom pre više meseci poslala porodica, a koji on još ne može da koristi.
Radi se, kako je objasnio Tapušković, o savremenom "lap-top kompjuteru " koji je "previše" tehnički opremljen te Sekretarijat traži da se on delimično "onesposobi", na primer za bežičnu komunikaciju koja nije dopuštena u Pritvorskoj jedinici UN.

Sudija Antoneti je najavio da bi sledeća konferencija o stanju u postupku mogla biti održana već u decembru, dakle pre isteka roka od 120 dana, kako bi se ubrzale pripreme za početak suđenja.

To će biti drugo tribunalovo suđenja za granatiranje Sarajeva od 1992. godine do kraja rata u BiH. Na prvom je general Stanislav Galić - predhodnik generala Miloševića na položaju komandanta Sarajevsko Romanijskog korpusa VRS - osuđen na 20 godina zatvora. Njegov slučaj je trenutno u žalbenom postupku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 251

VOJNIČKI PRECIZNO: Od bolnice do grobnice
KRAJIŠNIKOVA ODBRANA: Značajan ali ne i odgovoran
MOMAK IZ POTOČARA: Komandant na papiru - aždaha na bojištu
ZASTOJ: Obnavljanje priprema za drugo "sarajevsko suđenje"
IZJAŠNJAVANJE JOSIPA JOVIĆA: Od splitskog pritvora do haške sudnice