HomeOGRANIČENI KAPACITETI PRAVDE
Sa tri sudnice i šest Pretresnih veća Tribunal može istovremeno da vodi samo šest suđenja tako da se, i pored "ubrzanih priprema", i dalje ne zna kada će početi suđenje generalu Dragomiru Miloševiću, optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila od sredine 1994. do kraja rata.

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

Kada će početi suđenje generalu Dragomiru Miloševiću nije poznato ni nakon današnje konferencije o stanju u postupku na kojoj je predraspravni sudija Žan Klod Antoneti/Jean Claude Antonetti naložio tužilaštvu da najkasnije do 20. januara dostavi svoj predraspravni podnesak a odbrani da do kraja februara sledeće godine na to odgovori.

"Za sada uopšte ne mogu da vam kažem kada će početi suđenje jer sve zavisi od raspoloživosti sudnica i sudija. To je žalosno i time se zapravo nanosi šteta optuženom koji već godinu dana čeka suđenje", rekao je sudija objašnjavajući da, za razliku od prakse "u drugim zemljama", nema informacija na osnovu kojih bi doneo odluku o datumu početka suđenja.

Dragomir Milošević je optužen za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila od avgusta 1994. do novembra 1995. godine kada je bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Njegov prethodnik Stanislav Galić osuđen je u Tribunalu na 20 godina zatvora i njegov je predmet trenutno u žalbenom postupku.

Nakon što je odbačen zahtev tužilaštva da se predmet generala Miloševića prepusti pravosuđu BiH, najavljene su ubrzane pripreme za početak suđenja. Iz istog razloga statusna konferencija održana je već nakon dva, umesto uobičajenih četiri meseca, ali pripreme još nisu obavljene. "Nedopustivo je da godinu dana od dolaska optuženog i dalje razgovaramo o tome da li je on dobio dokumenta na jeziku koji razume", ocenio je danas sudija Antoneti podsećajući tužilaštvo i na sankcije za neispunjavanje obaveza obelodanjivanja predviđene pravilnikom.

General Dragomir Milošević nije imao primedbi na uslove pritvora niti se žalio na zdravstvene probleme. Jedina zamerka koju je saopštio u kratkom obraćanju sudiji odnosi se na odbačen zahtev da na privremenoj slobodi čeka suđenje. U tom slučaju, kako je rekao, bila bi mu olakšana i priprema odbrane, budući da mu u Pritvorskoj jedinici još nije obezbeđena upotreba kompjutera nakon što je računar koji je mu je poklonjen, zbog visokih tehničkih mogućnosti, morao biti vraćen porodici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 260

"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Ante Gotovine
UVODNA REČ: Zločini koji se ničim ne mogu opravdati
PRODUŽENI ODMOR: Šest sedmica za Miloševića, ali ne u Moskvi
MILOŠEVIĆEV TJELOHRANITELJ: Da li je Orić bio popularan ili omražen u Srebrenici?
CENA LAŽNOG SVEDOČENJA: Oštro upozorenje svedoku Krajišnikove odbrane
MAJ- JUNI 2006.: Odložen početak suđenja za zločine u Ljubotenu
"NEPRAVEDNO I POGRESNO": Odbrana i optužba traže smanjenje kazne Momiru Nikoliću