Home"EKSPRESNO" SUĐENJE ZA DRUGU RUNDU TERORISANJA SARAJEVA
Na predraspravnoj konferenciji u predmetu generala Dragomira Miloševića – uoči sutrašnjeg početka suđenja – saopšteno da bi dokazni postupak optužbe trebalo da bude okončan do početka aprila, a kompletno suđenje do letnje sudske pauze sredinom jula ove godine

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

Drugo tribunalovo suđenje za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva počinje sutra i trebalo bi da bude okončano pre letnje sudske pauze, u julu ove godine. To je rečeno na današnjoj predraspravnoj konferenciji u predmetu generala Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, koji se u sedam tačaka optužnice tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja zbog artiljerijskog i snajperskog terorisanja Sarajeva i Sarajlija od avgusta 1994. do novembra 1995. godine.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Robinson sa Jamajke, a čine ga još i takozvane ad-litem ili povremene sudije Harhof/Harhoff iz Danske i Mindua iz Konga, dozvolilo je tužilaštvu da pozove najviše 104 svedoka, za čije je glavno ispitivanje odobreno 180 sati. Odbrana će imati isto vreme za unakrsno ispitivanje, tako da bi izvođenje dokaza tužilaštva, kako je danas ukazano, trebalo da bude završeno početkom aprila. Nakon toga odbrana će imati na raspolaganju 9 sedmica, odnosno 45 sudskih dana, za izvodnjenje svojih dokaza. Po sudiji Robinsonu, radi se o "relativno uskom predmetu koji se može okončati u okviru vremenskih parametara koje je odredilo Pretresno veće."

Prvo tribunalovo suđenje za artiljerijsko i snajpersko terorisanje Sarajlija - od seprembra 1992. do avgusta 1994. godine - na kojem je general Stanislav Galić u prvom stepenu osuđen na kaznu od 20 godina zatvora, trajalo je više od dve godine. Njegov slučaj je zaključen 30. novembra prošle godine kada mu je Žalbeno veće izreklo kaznu doživotnog zatvora.

Suđenje generalu Miloševiću, koji je u avgustu 1994. nasledio generala Galića na položaju komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, počinje sutra posle podne uvodnom rečju tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 304

UVODNA REČ: Doprinos generala Miloševića kampanji terora nad Sarajevom
ZAVRŠNE REČI: Doživotna ili oslobađajuća presuda za Milana Martića
LOGORAŠKI JELOVNIK: Pseća hrana za zatočenike Heliodroma