HomeGENERAL MILOŠEVIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Bivši zapovednik Sarajevsko-Romanijskog korpusa VRS poriče krivicu za "drugu rundu" granatiranja Sarajeva i snajperske kampanje protiv civila, od avgusta 1994. do kraja rata u novembru 1995.

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

General Dragomir Milošević, bivši komandant Sarajevsko-Romanijskog korpusa VRS, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od sedam tačaka optužnice koja ga tereti za terorisanje civilnog stanovništva, granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv njegovih gradjana, od avgusta 1994. do novembra 1995. godine.

General Milošević se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, po oba osnova odgovornosti: zato što je planirao, naredio ili pomagao i podržavao zločine, kao i zato što nije sprečio ili kaznio potčinjene koji su bili direktni izvršioci zločina opisanih u optužnici.

Nakon što se krajem prošle sedmice predao Tribunalu, general Milošević je jutros izveden pred holandskog sudiju Alfonsusa Orija/Alphonsus Orie koji je, inače, predsedavao prvim haškim sudjenjem za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila. Na tom je sudjenju general Stanislav Galić - komandant SRK od septembra 1992. do avgusta 1994. - osudjen na 20 godina zatvora.

Kao privremeni branilac, generala Miloševića je danas zastupao kanadski advokat Stefan Burgon/Stephan Bourgon, koji je trenutno u timu odbrane bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, generala Envera Hadžihasanovića. Nakon što je jutros razgovarao sa Miloševićem, Burgon je obavestio veće da je optuženi pročitao i razumeo optužnicu, da se odriče prava da mu se ona pred sudom pročita, te da je spreman da se danas izjasni o njenim navodima. Milošević nije imao nikakve primedbe na uslove pritvora niti pritužbe na zdravstveno stanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 216

ČAS ISTORIJE: Mit Velike Srbije i pretnja Velike Albanije
DRUGA RUNDA: General poriče krivicu za terorisanje Sarajeva
ZLOSTAVLJANJE: Hladan tuš u policijskoj stanici u Srebrenici
TAJNE LAPUŠNIKA: Gde su nestali zatočenici OVK
DVA RATNA DRUGA: General Merdan svjedoči za generala Hadžihasanovića
IZOSTAO DUEL: Momčilo Krajišnik nema šta da pita Momčila Mandića