HomeOBRANA: OSLOBODITI HALILOVIĆA
Obrana tvrdi da Sefer Halilović nije kriv za propust da spriječi i kazni ubojstva u Grabovici i Uzdolu, te da su tužitelji propustili “poći stazom koja bi vodila osuđujućoj presudi”

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Obrana tvrdi da Sefer Halilović nije odgovoran za zločine u Grabovici i Uzdolu i da ga suci moraju osloboditi, kazao je danas advokat Peter Morissey/Piter Morisi u završnoj riječi na suđenju bivšem načelniku Glavnog štaba ABiH.

Tužiteljstvo je dokazivalo da je Halilović propustio izvršiti svoje komandne dužnosti da spriječi i kazni pripadnike 9. motorizovane brigade koji su u septembru 1993. godine ubili 27 hrvatskih civila u Grabovici i pripadnike 2. prozorskog nezavisnog bataljona, odgovorne za 29 ubojstava u Uzdolu.

Obrana, međutim, navodi da Halilović - kao šef Inspekcijskog tima u operaciji Neretva ‘93 - “nije formalno imenovan za komandanta bilo čega”, da “nije imao efektivnu kontrolu” nad angažiranim jedinicama i da je “imao samo privremene ovlasti”. “Ako tužitelj ne dokaže da je optuženi bio de jure komandant, onda je tu kraj priče”, smatra Morissey.

Suprotno stavu tužitelja, branitelj tvrdi da Halilović nije mogao znati da će doći do ubijanja civila jer “ništa nije ukazivalo” na to. Stoga, prema obrani, optuženi nije kriv za propust da spriječi zločin. Što se tiče propusta da se kazne počinitelji, Morissey ocjenjuje da je Halilović “učinio sve što je bilo nužno u datim okolnostima”, te podsjeća da je u slučaju Grabovice istragu vršila Služba vojne bezbjednosti, a u slučaju Uzdola, armijski vrh..

Advokat smatra da tužitelji “izmišljaju mjere koje je Halilović trebao poduzeti” i da su “propustili poći stazom koja bi vodila osuđujućoj presudi”.

Suđenje Haliloviću, jedno od najkraćih na Tribunalu, danas je formalno zaključeno. Presuda prvostupanjskog vijeća očekuje se do kraja godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 245

KARLOBAG-KARLOVAC-VIROVITICA: Čas Velike Srbije profesora Šešelja
ODBIJENA ŽALBA: Admiralu Jokiću potvrđena kazna od 7 godina zatvora
KRAJ SUĐENJA: Tužilac traži stroge kazne za trojku iz Lapušnika
ZAVRŠNE RIJEČI: Sefer Halilović između slobode i 10 godina zatvora
OPSTATI U SREBRENICI: "Torbari" u ratnom pohodu za hranom