HomeZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK SEFERA HALILOVIĆA
Nakon samo sedam radnih dana, završeno je iznošenje dokaza odbrane za bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića. Odbrana je ocijenila da su im za dokazivanje teze o nepostojanju krivice dovoljna samo tri svjedoka u sudnici.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Iako je branilac Sefera Halilovića prije nešto više od tri sedmice najavio vrlo kratak dokazni postupak, niko nije očekivao da će iznošenja dokaza odbrane biti završeno nakon što su u sudnici iskaz dala samo tri svjedoka. U tri sedmice sud je zasjedao samo sedam dana.

Branilac Peter Morisi/Peter Morrissy je u uvodnoj riječi najavio kako planira uvesti dokaze služeći se materijalima i dokazima koje je u svom dokaznom postupku prezentirala optužba. Većina dokaza u postupku tužilaštva odnosila se na događaje u Grabovici. Nedostatke, ili kako je Morisi rekao u uvodnoj riječi, "rupe u dokazima tužiteljstva", odbrana je našla u dijelu koji se odnosi na zločin počinjen u Uzdolu te su sva tri svjedoka, od čega jedan zaštićeni, govorili o onome što se desilo u Uzdolu 14. septembra 1993. godine.

Postupak iznošenja dokaza tužilaštva trajao je 61 dan uz izjave 41 svjedoka. Odbrana negira navode optužnice kojima se Sefer Halilović tereti da nije preduzeo potrebne mjere da spriječi zločine ili kazni odgovorne za ubistva hrvatskih civila u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol. Glavna teza odbrane je da Halilović nije imao "efektivnu kontrolu" nad snagama koje su učestvovale u Operaciji Neretva 93 tokom koje su počinjeni ovi zločini.

Završni podnesak obje strane trebale bi podnijeti 16. augusta, a završnu riječ, prema sadašnjim najavama, iznijet će 25. augusta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 243

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Svedok optužbe pod istragom svedoka odbrane
ZAVRŠNE RIJEČI: Kraj suđenja Hadžihasanoviću i Kuburi
STRATEŠKI CILJEVI I GENOCID: Dvosmisleno upozorenje Ratka Mladića
7 DANA, 3 SVJEDOKA: Halilovićeva odbrana završena pre roka
SREBRENIČKI "TORBARI": Borba za opstanak ili organizovana pljačka