HomeTUŽITELJ PREDLAŽE 10 GODINA ZA HALILOVIĆA
Bivši načelnik štaba ABiH i, po optužnici, zapovjednik operacije Neretva 93 Sefer Halilović “nije poduzeo ništa” na sprečavanju i, kasnije, kažnjavanju ubojstava hrvatskih civila u Grabovici i Uzdolu, kazao je tužitelj u završnoj riječi. Obrana će završnu riječ iznijeti sutra.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

U zaključku suđenja Seferu Haliloviću, tužitelj je danas ustvrdio kako je izvan razumne sumnje dokazano da je Halilović komandno odgovoran za ubojstva u Grabovici i Uzdolu te je predložio kaznu od 10 godina zatvora za bivšeg načelnika Glavnog štaba ABiH.

Kad se dokazi “sagledaju u cjelini”, jedini razuman zaključak je da je Sefer Halilović zapovijedao operacijom Neretva 93 i da je bio nadređen počiniteljima zločina nad civilima, smatraju tužitelji.

Na tvrdnje obrane da nije dokazana Halilovićeva efektivna kontrola nad počiniteljima zločina, tužitelji navode da postoje direktni i indirektni, pisani i usmeni dokazi o toj kontroli. Oni navode svjedočenja bivših komandanata u ABiH koji su pred sudom kazali da je Halilović bio glavni naredbodavac u operaciji Neretva 93. K tome, njegova zapovjedna funkcija je, po tužiteljima, vidljiva i iz pisanih naređenja koja je Halilović izdavao.

Tužitelj David Re je posebno analizirao slučaj Grabovice da bi pokazao “što je Halilović, kao komandant, trebao učiniti, ali je propustio” – i time postao odgovoran za kršenje zakona i običaja ratovanja. Kao prvo, odabrao je za tu akciju jedinice s lošom reputacijom, poslao ih je da se smjeste među hrvatske civile bez da vojsku upozori kako se mora ponašati. Čak i ako se nije dogodio incident u kojem je Vehbija Karić rekao vojnicima da bace u rijeku Hrvate koji ih odbiju primiti – a tome je Halilović navodno bio prisutan – tužitelj smatra da svi prethodni dokazi jasno govore da Halilović nije učinio ništa da spriječi zločin u Grabovici.

“Halilović je u to vrijeme bio zanesen vlastitom slavom…što je dovelo do njegovog bezobzirnog ponašanja”, navodi tužitelj podsjećajući da optuženi “nije poduzeo ništa” na sprečavanju i, kasnije, kažnjavanju ubojstava u Grabovici i Uzdolu.

Na argumente obrane da nije dokazano tko su počinitelji ubojstava, kao ni broj žrtava, tužitelji odgovaraju da dokazi sve to pokazuju. Oni navode da su u Grabovici kao i Uzdolu svjedoci vidjeli određeni broj ubojstava i počinitelje iz 9. motorizirane brigade, odnosno 2. nezavisnog prozorskog bataljona. Uz direktne očevice, neka ubojstva su rekonstruirana kroz forenzičke nalaze. Tužitelji vjeruju da su dokazali 27 ubojstava u Grabovici i 29 u Uzdolu.

Obrana Sefera Halilovića sutra će iznijeti svoju završnu riječ. Prije no što pristupi razmatranju presude, sudsko vijeće će se izjasniti o nedavnom zahtjevu obrane za privremeno oslobađanje Halilovića u periodu od završnih riječi do izricanja presude. Tužitelj je danas izvijestio suce da se protivi oslobađanju optuženih u ovoj fazi postupka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 245

KARLOBAG-KARLOVAC-VIROVITICA: Čas Velike Srbije profesora Šešelja
ODBIJENA ŽALBA: Admiralu Jokiću potvrđena kazna od 7 godina zatvora
KRAJ SUĐENJA: Tužilac traži stroge kazne za trojku iz Lapušnika
ZAVRŠNE RIJEČI: Sefer Halilović između slobode i 10 godina zatvora
OPSTATI U SREBRENICI: "Torbari" u ratnom pohodu za hranom