HomePOTVRĐENA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA SEFERU HALILOVIĆU
Žalbeno veće odbacilo prvi žalbeni osnov tužilaštva, a ostala tri nije ni razmatralo – ocenjujući ih "bespredmetnim" nakon što je potvrđeno da Halilović nije imao "efektivnu kontrolu" nad vojnicima Armije BiH koji su počinili zločin u Grabovici

Vijeće TribunalaVijeće Tribunala

Sefer Halilović, bivši načelnik Glavnog štaba Armije BiH, danas je i pravosnažno oslobođen odgovornosti za ubistvo 13 hrvatskih civila u selu Grabovica, 30 kilometara severno od Mostara.

Žalbeno veće Tribunala odbacilo je žalbu tužilaštva i potvrdilo zaključak iz prvostepene presude, izrečene u novembru 2005. godine, po kojem Halilović nije imao "efektivnu kontrolu" nad vojnicima Armije BiH koji su u septembru 1993. godine počinili ubistva u Grabovici, pa samim tim ne snosi odgovornost za postupke vojnika koji u vreme zločina nisu bili pod njegovom komandom.

Budući da optužba, kako je u sažetku današnje presude istakao predsedavajući sudija Mehmet Gunej/Guney, nije dokazala da je prvostepeno veće počinilo grešku kada je zaključilo da nije postojao odnos subordinacije između Halilovića i neposrednih izvršilaca zločina u Grabovici, svi ostali žalbeni osnovi tužilaštva ocenjeni su kao "bespredmetni" i Žalbeno veće ih nije ni razmatralo.

Izricanju presude Žalbenog veća prisustvovao je i Sefer Halilović, koji je u ovoj prilici sedeo zajedno sa svojim timom odbrane, a ne na optuženičkoj klupi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 339

KONAČNA PRESUDA: Sefer Halilović je i pravosnažno nevin
NEOBAVJEŠTENI: Kada je UNPROFOR saznao za srebrenički masakr?
KAD PODBACE UN: Zašto su mudžahedini bili nosioci borbenog zadatka
CRTANJE KARATA: Kako je Prlić potezom olovke podijelio BiH
PRIZNAO PA SE POKAJAO: Zelenović vjeruje da bi bolje prošao u Sarajevu