HomeLAPUŠNIK: “NASILNO I ZASTRAŠUJUĆE MESTO”
Završna reč optužbe na suđenju Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali, bivšim pripadnicima OVK optuženim za zločine nad albanskim i srpskim civilima u logoru Lapušnik. Krivica optuženih je, smatra tužilaštvo, dokazana izvan razumne sumnje.

Alex Whiting, tužilac TribunalaAlex Whiting, tužilac Tribunala

“Tužilaštvo smatra da je izvan razumne sumnje dokazano da su trojica optuženih krivi za zločine kojima se terete u optužnici” – istakao je tužilac Aleks Vajting/Alex Whiting na početku svoje završne reči na suđenju Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali. Trojica bivših pripadnika OVK terete se za zločine koji su, u proleće i leto 1998. godine, u logoru Lapušnik počinjeni nad zatočenim kosovskim Albancima i Srbima.

Logor u Lapušniku je tužilac Vajting danas opisao kao “nasilno i zastrašujuće mesto” u kojem su pripadnici OVK “tukli, ponižavali i ubijali” Albance osumnjičene za kolaboraciju sa Srbima, kao i srpske civile koji su se pod različitim okolnostima našli u njihovom zatočeništvu. Dokazi su, smatra tužilac, “pokazali da su trojica optuženih igrali ključnu ulogu u tom logoru.”

Prvooptuženi Fatmir Limaj je bio regionalni zapovednik OVK u Klečki, a u njegovu zonu odgovornosti je, prema tužilaštvu i dokazima koji su izvedeni na suđenju, spadali i Lapušnik i tamošnji logor. Tokom perioda koji pokriva optužnica - od početka maja do kraja jula 1998. godine – Limaj je dvadesetak puta dolazio u Lapušnik, prosečno dva puta sedmično, i prema tužiocu je komandovao logorom i odlučivao ko će biti oslobođen, a ko zadržan. Krajem jula 1998., kada su srpske snage uspostavile kontrolu nad područjem Lapušnika, zatočenici su odvedeni u planine Beriša gde se Haradin Bala, koji ih je sprovodio, konsultovao sa Limajem, nakon čega je pola zatočenika oslobođeno a pola – ukupno njih deset – streljano.

Tužilac, dalje, smatra da je izvan razumne sumnje dokazano da je Isak Musliu komandovao jedinicom OVK stacioniranom u Lapušniku, kao i da je neposredno komandovao nad logorom, izdavao naređenja stražarima i “lično učestvovao u brutalnim prebijanjima i ubistvima pojedinih zatočenika.”

Rezimirajući dokaze izvedene na suđenju, tužilac Vajting je istakao da oni jasno pokazuju da je logorski stražar sa nadimkom “Šalja” bio zadužen za čuvanje zatočenika, da im je donosio hranu, vodu i cigarete, premeštao ih po raznim logorskim prostorijama i učestvovao u prebijanju i ubijanju zatočenika i, konačno, u masovnom streljanju u planinama Beriša. Po tužiocu, “nema nikakve sumnje da je taj ‘Šalja’ naš Haradin Bala”, kako su ga u sudnici identifikovala dvojica bivših zatočenika Lapušnika.

Nakon što su rezimirani dokazi o ulozi trojice optuženih, drugi član tima optužbe Kolin Blek/Colin Black je ukazao da su van razumne sumnje dokazani svi zločini opisani u optužnici, a nakon njega će, kako je najavljeno, tužilac Džulijan Nikols/Julian Nicholls govoriti o oružanom konfliktu na Kosovu. Završnu reč optužbe završiće sutra Aleks Vajting, koji će izneti predlog tužilaštva za kažnjavanje trojice optuženih. Nakon toga slediće završne reči branilaca Fatmira Limaja, Isaka Musliua i Haradina Bale.Fotografije
Alex Whiting, tužilac Tribunala
Sudsko vijeće na suđenju Limaju, Musliu i Bali


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 245

KARLOBAG-KARLOVAC-VIROVITICA: Čas Velike Srbije profesora Šešelja
ODBIJENA ŽALBA: Admiralu Jokiću potvrđena kazna od 7 godina zatvora
KRAJ SUĐENJA: Tužilac traži stroge kazne za trojku iz Lapušnika
ZAVRŠNE RIJEČI: Sefer Halilović između slobode i 10 godina zatvora
OPSTATI U SREBRENICI: "Torbari" u ratnom pohodu za hranom