HomeALIBI I ZDRAVLJE
Svjedoci obrane navode da optuženi Haradin Bala u vrijeme pogubljenja zatočenika iz Lapušnika nije bio na mjestu zločina te da nije bio ni fizički sposoban izvršiti zločin zbog srčanih tegoba.

Skender Bulubashi, svjedok odbrane Haradina BaleSkender Bulubashi, svjedok odbrane Haradina Bale

Haradin Bala/Balja je u danima nakon srpske ofenzive u Lapušniku bio selu Banjica, a ne na planini Beriša gdje su pogubljeni zatočenici logora Lapušnik, dokazuje obrana bivšeg pripadnika OVK optuženog za zlostavljanje i ubojstvo tih zatočenika.

Svjedok obrane Skender Bulubashi/Buljubaši kazao je danas da je dan ili dva nakon srpske ofenzive, 26. jula 1998. godine, vidio Haradina Balu u selu Banjica gdje je Bala ostao više mjeseci. Tužitelj je nastojao dokazati nepouzdanost tog alibija, sugerirajući svjedoku da je Bala mogao “vrlo brzo” stići iz Banjice do područja Lapušnika. Svjedok se nije s tim složio.

Bala se tereti da je, nakon raspuštanja logora u kojem je bio stražar, sudjelovao u streljanju 12 kosovskih Albanaca optuženih za suradnju sa Srbima. Dvije žrtve su preživjele streljanje i jedan od njih je svjedočio na ovom suđenju idenfiticirajući Balu kao jednog od tri vojnika koji su izvršili ubojstva, navodno, po instrukcijama prvo-optuženog Fatmira Limaja.

Međutim, Balina obrana također nastoji dokazati da on zbog teških zdravstvenih problema nije mogao izvršiti djela za koja se tereti. Prva dva svjedoka njegove obrane su svjedočila da je on do 1993. godine preživio dva srčana udara te da je i u vrijeme na koje se odnosi optužnica, 1998. godine, bio lošeg zdravstvenog stanja. Na pitanje obrane da li je Bala mogao pješačiti po planini u julskim vrućinama, doktor Fetim Selimi, kojemu je optuženi dolazio na preglede, kazao je: “S takvim zdravstvenim stanjem on je morao izbjegavati visoke temperature i naprezanje”.

Dokazni postupak Baline obrane trebao bi završiti ove sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 238

NEMA LEŠA - NEMA ZLOČINA: Maštovito čitanje generala Stevanovića
"HUMANO PRESELJENJE": Ovlašćenja za pljačku i etničko čišćenje
PLJAČKA NIJE DOKAZANA: Naser Orić olakšan za dve tačke optužnice
ALIBI I SLABO SRCE: Šta boli Haradina Balu
NI BEOGRAD, NI ZAGREB: "Vukovarska trojka" ostaje u Hagu
SENSE PRIKAZUJE: Novi filmovi o Karadžiću i Mladiću