HomeBALU VREĐA ŠTO GA TUŽITELJI TRETIRAJU ISTO KAO MILOŠEVIĆA
Haradin Bala kaže kako “ne vjeruje da bi i jedna osoba iz njegovog naroda učinila stvari za koje su optuženi” on, Fatmir Limaj i Isak Musliu. Advokat najavio da će Balinu nevinost dokazivati alibijem i njegovim lošim zdravstvenim stanjem.

Tokom dokaznog postupka optužbe “ništa nije dokazano protiv Haradina Bale/Balje”, ocijenio je danas njegov advokat Richard Harvey/Ričard Harvi, navodeći da je “izrazito nevjerojatno” da je Bala počinio zločine za koje se tereti s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i mjesto na kojem je boravio u vrijeme kad su zlostavljani i ubijeni zatočenici logora u Lapušniku 1998. godine.

U uvodnoj riječi na počeku dokaznog postupka Baline obrane, Harvey je najavio da “postoje tri područja koja će suce potaknuti na razmišljanje”: prvo, Bala se poziva na obranu alibijem navodeći da nije bio na mjestu zločina; drugo, zbog lošeg zdravstvenog stanja (srčanih problema) “on nije imao snagu da izvrši takva djela”; i treće, “niti jedan svjedok optužbe nije Balu identificirao na takav način da se razumni presuditelj o činjenicama na to može osloniti”, kaže advokat.

Optuženi Bala je potom dao polusatnu izjavu bez zakletve, navodeći da ga događaji iz Lapušnika jako rastužuju i brinu, ali da on nije počinio te stvari. “Mene su optužili da sam tukao zatočenike, da sam otvarao vrata drugima da ih tuku i da sam streljao vlastite sunarodnjake - to nije istina!” On dodaje kako “ne vjeruje da bi i jedna osoba iz njegovog naroda učinila stvari za koje su optuženi” on, Fatmir Limaj i Isak Musliu.

Nakon dužeg osvrtanja na stradanja koja su njegovoj obitelji i kosovskim Albancima općenito nanijele srpske vlasti, Bala je kazao da “svakog dana osjeća torturu” kad pomisli da sjedi na istom mjestu u sudnici na kojem, tokom drugog suđenja, sjedi Slobodan Milošević. Njega je Bala nazvao “monstrumom…koji je pokušao zbrisati [kosovske Albance] s lica zemlje”, te se pobunio što ih “tužitelj tretira na isti način”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 238

NEMA LEŠA - NEMA ZLOČINA: Maštovito čitanje generala Stevanovića
"HUMANO PRESELJENJE": Ovlašćenja za pljačku i etničko čišćenje
PLJAČKA NIJE DOKAZANA: Naser Orić olakšan za dve tačke optužnice
ALIBI I SLABO SRCE: Šta boli Haradina Balu
NI BEOGRAD, NI ZAGREB: "Vukovarska trojka" ostaje u Hagu
SENSE PRIKAZUJE: Novi filmovi o Karadžiću i Mladiću