HomeSLUČAJ LAPUŠNIK: ZAVRŠNE RIJEČI KRAJEM AUGUSTA
Završen dokazni postupak obrane optuženog Haradina Bale. Dokazi obrane Isaka Musliua svedeni na jednog svjedoka. Završne riječi na suđenju za zločine u logoru Lapušnik zakazane za kraj augusta

Haradin Bala u sudnici TribunalaHaradin Bala u sudnici Tribunala

Od ukupno sedam svjedoka obrane Haradina Bale/Balje, koji su dali iskaze u protekla tri dana, većina je svjedočila da je optuženi bio lošeg zdravlja u vrijeme kad su počinjeni zločini za koje je optužen. Obrana time nastoji dokazati da on nije bio fizički sposoban odvesti grupu zatočenika iz logora Lapušnik na planinu Berisha i sudjelovati u njihovom pogubljenju, 26. jula 1998. godine.

Ferat Sopi, koji je držao improviziranu ljekarnu u Lapušniku, svjedočio je kako mu je optuženi Bala dolazio po lijekove u maju 1998. Svjedok Ali Tachi/Tači kazao je da je Bala početkom 1990-tih pretrpio srčani udar, da nakon toga nije mogao raditi, niti se izlagati suncu.

Posljednji svjedok obrane, Adula Puka iz sela Javor, izjavio je da je optuženog Haradina Balu primio u svoju kuću potkraj juna 1998. i da se on tu zadržao sve do kraja augusta te godine. Tokom tog perioda Bala je, kako mu je govorio, odlazio u posjete obitelji ili liječniku. Obrana nastoji dokazati da “zbog boravka na drugim mjestima - Bala nije bio ili je teško zamisliti da je bio”... na mjestima gdje su počinjeni zločini.

Bivši pripadnici OVK Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliu terete se za zlostavljanja i ubojstva zatočenika u Lapušniku, gdje je OVK, kako navodi tužitelj, u ljeto 1998. godine držala otete kosovske Srbe i Albance koje je sumnjičila za suradnju sa Srbima.

Preostaje još dokazni postupak obrane treće-optuženog Isaka Musliu. Njegov advokat Michael/Majkl Topolski najavljuje da uopće neće izvoditi svjedoke o činjenicama jer smatra da “tužitelj nije dokazao svoje optužbe”. Obrana će uvesti nekoliko pisanih izjava svjedoka te pozvati jednog vještaka za identifikaciju, koji će se pred sudom pojaviti 27. juna.

Budući da tužitelji vjerojatno neće izvoditi svjedoke kojima bi pobijali dokaze obrane, već će samo priložiti dodatne dokumente, vijeće je naložilo da iznošenje završnih riječi počne 29. augusta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 238

NEMA LEŠA - NEMA ZLOČINA: Maštovito čitanje generala Stevanovića
"HUMANO PRESELJENJE": Ovlašćenja za pljačku i etničko čišćenje
PLJAČKA NIJE DOKAZANA: Naser Orić olakšan za dve tačke optužnice
ALIBI I SLABO SRCE: Šta boli Haradina Balu
NI BEOGRAD, NI ZAGREB: "Vukovarska trojka" ostaje u Hagu
SENSE PRIKAZUJE: Novi filmovi o Karadžiću i Mladiću