HomeŠTA JE “RASTUŽILO I ŠOKIRALO” FATMIRA LIMAJA
Protest optuženog nakon što je tužilac rekao da ga više neće pitati o žrtvama Lapušnika, pošto je njegov stav da “nije bilo logora, mučenja, zlostavljanja i ubistava”

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

Optuženi Fatmir Limaj je “rastužen i šokiran” načinom na koji je tužilac, na kraju današnje runde unakrsnog ispitivanja, iznosio svoje tvrdnje o stradanjima srpskih i albanskih civila koji su, prema optužnici, u leto 1998. bili zatočeni u bazi OVK u Lapušniku. Neposredno pre nego što se Limaj požalio sudijama, tužilac Aleks Vajting/Alex Whitting je rekao da svedoku više neće postavljati pitanja o žrtvama, pošto je njegov stav da u Lapušniku “nije bilo logora, mučenja, zlostavljanja i ubistava.”

Tužilac je tačno predstavio stav koji je Fatmir Limaj dosledno zastupao u dosadašnjih pet dana svedočenja: da u Lapušniku “nikada nije postojao logor” i da on “nikada nije ni čuo za tako nešto”, sve dok nije pročitao optužnicu koja ga je “šokirala.” Kada ga je tužilac podsetio na iskaz Šukri/Shukri Buje koji je svedočio da je išao u Lapušnik kako bi izdejstvovao da se pusti zatočenik označen kao L-7, Limaj je odgovorio da je “pritvora od dan ili dva bilo svuda”, pošto su “ljudi zaustavljani i zadržavani” da bi se proverilo ko su i kakve su im namere. Buja je u svom svedočenju rekao da je L-7 oslobođen nakon što je on Limaju garantovao za njega, ali Limaj tvrdi da to “nije istina.” Negira, takođe, da je osobi L-7 pre oslobađanja zapretio da nikome ne govori o Lapušniku, “inače će ga ubiti.”

Tužilac je danas predočio neke dokumente koji su, nakon Limajevog hapšenja i transfera u Hag, pronađeni prilikom pretresa njegovog stana u Prištini. U dokumentima se govori o praćenju i kidnapovanju nekih Albanaca osumnjičenih za saradnju sa Srbima, a pominju se i imena nekih od zatočenika Lapušnika koji su, prema optužnici, nakon evakuacije logora krajem jula 1998. ubijeni na planini Beriša. Limaj, međutim, tvrdi da je reč o dokumentima Ministarstva odbrane Kosova, čiji je portparol bio jedno vreme posle rata. Pošto se Ministarstvo useljavalo u zgradu osiguravajućeg društva, dokumenti su, tvrdi Limaj, “privremeno smešteni u njegov stan”, ali on nema nikakve veze s njima.

Usledila je, po tom, serija tužiočevih pitanja o konkretnim zatočenicima Lapušnika: Vojku i Ivanu Bakraču, koji su nakon sedmodnevnog zatočeništva predati Međunarodnom crvenom krstu; zatim Stamena Genova i Đorđa Ćuka, čiji su leševi pronađeni u Klini, kao i trojicu ruskih novinara i njihovog prevodioca, profesora ruskog jezika Šabana/Shabana Hotija, za koga svedoci tvrde da je ubijen u Lapušniku. Limaj, međutim, kaže da je za Bakrače čuo tek prilikom njihovog svedočenja u Hagu a za dokaze o sudbini Genova i Ćuka tvrdi da su podmetnuti od strane “srpske policije.”

Tužilac je, nakon toga, rekao da ga više neće pitati o žrtvama, što je “rastužilo i šokiralo” Fatmira Limaja. Njegovo svedočenje nastaviće se i sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 236

ASANACIJA KOSOVA: Prikrivanje ili otkrivanje zločina
SAMOODBRANA: Krajišnik želi stopama Miloševića i Šešelja
RIZIK SVEDOČENJA: Komandant Čeliku pod unakrsnom paljbom
OD GRABOVICE DO KAZANA: Zakasnili obračun ispod Trebevića
GARANCIJE: Tužilac ne veruje Haradinaju i UNMIK-u