HomeLIMAJ NEGIRA BILO KAKVU VEZU SA ZATVOROM U LAPUŠNIKU
Drugog dana svedočenja u svoju odbranu, Fatmir Limaj odgovorio na direktne optužbe za zatvor u Lapušniku i streljanje zatočenika u planinama Beriša 26. jula 1998.

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

“Ne, to je apsurdno. Nemoguće je tako nešto i zamisliti.”

Tim rečima je Fatmir Limaj odgovorio danas na pitanje svog branioca Majkla Mensfilda/Michael Mansfield da li je u junu ili julu 1998. godine učestvovao u organizovanju zatvora u Lapušniku. Limaj je prvooptuženi na suđenju bivšim pripadnicima OVK optuženim za zatočavanje, zlostavljanje i ubistva srpskih i albanskih civila u Lapušniku u leto 1998. godine.

Drugog dana svedočenja u svoju odbranu, Limaj nije sporio da je tokom ta dva meseca 1998. bio možda dvadesetak puta u Lapušniku. Na vazdušnom snimku tog područja označio je nekoliko kuća u koje je tada zalazio, a naknadno se setio da je “par puta jeo sa nekim vojnicima u kuhinji”, koju je takođe označio na snimku. Kuhinja se, inače, nalazila u krugu baze OVK u kojoj je, prema optužnici, bio i zatvor. Više svedoka optužbe, uključujući i neke od bivših zatočenika Lapušnika, tvrdili su da su viđali Limaja u bazi, pa i u prostorijama u kojima su držani oteti civili. Optuženi, međutim, to negira.

Limaj, takođe, negira i glavnu optužbu kojom ga tereti tužilac: da je nakon što su srpske snage 26. jula 1998. osvojile Lapušnik, on u planinama Beriša presreo vojnike OVK koji su sprovodili kolonu od dvadesetak evakuisanih zatočenika. Limaj je, prema optužnici, kratko razgovarao sa optuženim Haradinom Balom koji je sprovodio kolonu, dao mu neke papire i ostavio jednog vojnika iz svoje pratnje. Nakon što je otišao, Bala je pročitao imena desetorice zatočenika, dao im papir sa Limajevim potpisom i rekao im da su slobodni. Nakon toga su, prema optužnici i svedočenju jednog od preživelih, Bala i vojnik kojeg je ostavio Limaj streljali preostalih desetak zatočenika, kosovskih Albanaca optuženih za kolaboraciju sa Srbima.

Na direktno pitanje svog branioca, Fatmir Limaj je danas kategorički odgovorio da 26. jula 1998. nije bio u planinama Beriša, pošto je prethodnog dana imao nekih zdravstvenih problema i izgubio svest, tako da nije mogao ni da učestvuje u bitci za Lapušnik.

Svedočenje Fatmira Limaja biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"