Home“KOMANDANT ČELIKU” NA KLUPI ZA SVEDOKE
Fatmir Limaj, prvooptuženi na suđenju bivšim pripadnicima OVK optuženim za zločine nad srpskim i albanskim civilima u Lapušniku, je danas prešao sa optuženičke na klupu za svedoke

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

Prvog dana svedočenja u svoju odbranu Fatmir Limaj (34) je govorio o svom detinjstvu i odrastanju na Kosovu sedamdesetih i osamdesetih godina, represiji srpskih vlasti i nesposobnosti albanskih političara u prvoj polovini devedesetih, zatim o pristupanju OVK u avgustu1996., izbegnutom hapšenju krajem januara 1997., bekstvu u Švajcarsku i, konačno, povratku na Kosovo u martu 1998., nakon masakra u Prekazu u kojem su ubijeni Adem Jašari/Jashari i više od 50 članova njegove porodice. Taj događaj je, rekao je danas Limaj, ubrzao njegov povratak na Kosovo.

Fatmir Limaj, zvani komandant Čeliku, se zajedno sa Isakom Musliuuom i Haradinom Balom tereti za zločine koji su, između maja i avgusta 1998. godine počinjeni nad srpskim i albanskim civilima zatočenim u bazi OVK u Lapušniku. Odgovarajući na pitanja svog britanskog branioca Majkla Mensfilda/Michael Mansfield, Limaj je objasnio da je pristupio OVK zbog “srpske represije i neuspeha političke klase na Kosovu da bilo šta realno uradi ili promeni”, usled čega su “ljudi bili prepušteni sami sebi, mnogi su emigrirali, drugi su se nadali da će biti bolje, dok su treći tražili alternativu.” A alternativa je bio “rat za oslobođenje Kosova”, pošto ni poruke iz sveta – koji je na Kosovo gledao isključivo kao na problem ljudskih prava – nisu po Limaju “ulivale nadu u skoro rešenje problema.”

Krajem januara 1997. srpska policija je sprovela veliku akciju u kojoj je uhapšeno više od 100 osumnjičenih za članstvo u OVK, a trojica su ubijeni. Fatmir Limaj je izbegao hapšenje, jer je u vreme kada je policija opkolila njegovu kuću bio kod nekog prijatelja. Umesto njega uhapšeni su njegov otac i brat Demir. Otac je bio zatvoren 6 meseci i zlostavljan, mada, tvrdi Limaj, “nije imao veze ni sa čime”, a brat je osuđen na 8 godina zatvora. Prema Limaju, Demir je bio očevidac masakra u zatvoru Dubrava, gde je, po njemu, u maju 1999. ubijeno više od 260 albanskih zatvorenika. Iz Dubrave, Demir Limaj je prebačen u zatvor u Nišu, gde je – tvrdi Fatmir Limaj - zlostavljan elektrošokovima, batinama i glađu, tako da ga ni rođena majka, kada je 2000. dobila dozvolu da ga poseti, nije prepoznala. Iz zatvora u Nišu Demir je oslobođen 2001. godine.

O periodu na koji se odnosi optužnica za zločine u Lapušniku, Fatmir Limaj će govoriti u sutrašnjem nastavku svedočenja. Nakon toga će ga, kako je najavljeno, dva dana unakrsno ispitivati tužilac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"