HomeFATMIR LIMAJ – PRVI SVEDOK ODBRANE
Završen dokazni postupak optužbe na suđenju trojici bivših pripadnika OVK optuženih za zločine u logoru Lapušnik. Suđenje će se nastaviti 17. maja svedočenjem prvooptuženog Fatmira Limaja, zvanog “komandant Čeliku”

Isak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici TribunalaIsak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici Tribunala

Svedočenjem Filipa Kua/Philip Coo, vojnog analitičara tužilaštva, u Hagu je završen dokazni postupak optužbe na suđenju Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali, bivšim pripadnicima OVK optuženim za zločine u logoru Lapušnik 1998. godine.

Suđenje je počelo 15. novembra prošle godine i do sada je trajalo 67 dana. Tokom tog vremena, optužba je izvela 29 svedoka koji su iskaze dali u sudnici, a priložene su pisane izjave još 28 svedoka, kao i 245 dokaznih predmeta. Među svedocima bilo je nekoliko preživelih zatočenika Lapušnika – Srba i Albanaca – kao i bliskih rođaka žrtava koje su, prema optužnici, izgubile život u logoru ili su streljane nakon njegove evakuacije, krajem jula 1998.

Tužilaštvo je izvelo i nekoliko bivših zapovednika i lidera OVK, poput Sulejmana Selimija, Šukrija Buje i Jakupa Krasnićija, koji su se na suđenju svojim bivšim saborcima pojavili u ulozi nevoljnih svedoka optužbe a na osnovu sudskih poziva pod pretnjom kazne.

Početak dokaznog postupka odbrane zakazan je za 17. maj a prvi će na klupu za svedoke, kako je najavljeno, sesti prvooptuženi Fatmir Limaj, zvani “komandant Čeliku”. Očekuje se da će njegovo svedočenje, zajedno sa unakrsnim ispitivanjem, trajati najmanje nedelju dana.

Sudeći prema najavama branilaca, dokazni postupak odbrane biće relativno kratak. Branioci Fatmira Limaja i Isaka Musliua procenjuju da će im za izvođenje dokaza biti dovoljne dve do tri sedmice, dok odbrana Haradina Bale veruje da će svoje dokaze prezentirati za sedmicu ili dve.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 230

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi poriču krivicu
SPOROVOZNA ODBRANA: Milošević neće da svedoči ali hoće više vremena
ODBRANA: Oficirska riječ Amira Kubure
BIJELJINA, 4. APRIL 1992.: Cipele su ostale u izlogu
LOGOR U LAPUŠNIKU: Završen dokazni postupak optužbe
ZATVOR U SREBRENICI: Kako je Fatima odbranila Miroslavu od Esme
ZLOČIN U UZDOLU: Ko je naredio da se pobiju žene i deca