HomePRESUDA ZA LAPUŠNIK 30. NOVEMBRA
Presuda bivšim pripadnicima OVK Fatmiru Limaju, Haradinu Balji i Isaku Musliuu biće izrečena poslednjeg dana ovog meseca

Isak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici TribunalaIsak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici Tribunala

Presuda Fatmiru Limaju Hajradinu Bali i Isaku Musliuu, optuženih za zločine u logoru Lapušnik u leto 1998. godine, biće izrečena u sredu 30. novembra, saopšteno je danas u Tribunalu.

Suđenje trojici bivših pripadnika OVK završeno je 2. septembra ove godine posle 90 dana izvođenja dokaza, odnosno desetomesečnog postupka. Tužilaštvo je u završnim argumentima tvrdilo da je odgovornost optuženih dokazana izvan razumne sumnje te je za Limaja – kao zapovednika OVK u zoni u kojoj se nalazio logor za otete Srbe i Albance osumnjičene da su sarađivali sa Srbima – tražilo kaznu od 20 godina zatvora; za Haradina Balu – logorskog stražara optuženog da je lično učestvovao u prebijanjima, mučenjima i ubistvima zatočenika – kaznu od 18 godina zatvora; a 15 godina za Isaka Musliua, koji je komandovao jedinicom OVK stacioniranom u Lapušniku i, po tužiocu, bio neposredni zapovednik logora.

Branioci Limaja, Bale i Musliua su u svojom završnim rečima ukazivali na “nepouzdanost dokaza” koje je izvodilo tužilaštvo, “nedoslednosti” u iskazima nekih od ključnih svedoka optužbe, kao i na navodne slabosti u postupku identifikacije optuženih od strane preživelih žrtava, bivših zatočenika Lapušnika koji su svedočili u Hagu. Tvrdeći da optužba nije uspela da izvan razumne sumnje dokaže odgovornost njihovih klijenata, branioci su tražili oslobađajuće presude za svu trojicu optuženih.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 256

PRESUDA: Zločin izvršen - optuženi oslobođen
GLAVA OD POLA TONE: Milošević traži šestonedeljni prekid suđenja
NEUSPELA MISIJA: Izaslanici UN sprečeni da posete vukovarsku bolnicu
TRAKE I UNIFORME: Šta razlikuje oružane grupe od vojske?
(NE)MOĆ PREDSEDNIKA: Krajišnik je mogao samo da oduzima reč
NOVI MANDAT SUDIJA: Fausto Pokar novi predsednik Tribunala