HomeLIMAJ I MUSLIU OSLOBOĐENI, BALA OSUĐEN NA 13 GODINA ZATVORA
Tužilaštvo nije dokazalo da su Fatmir Limaj i Isak Musliu imali komandnu ili bilo kakvu drugu ulogu u logoru OVK u Lapušniku i zločinima koji su u njemu počinjeni u leto 1998. godine. Logorski stražar Haradin Bala proglašen krivim za okrutno postupanje, mučenje i ubistvo 9 zatočenika na planini Beriša i osuđen na 13 godina zatvora.

Isak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj za vrijeme čitanja presudeIsak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj za vrijeme čitanja presude

Bivši zapovednici OVK Fatmir Limaj i Isak Musliu oslobođeni su danas po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za zločine počinjene u leto 1998. godine nad zatočenicima logora Lapušnik na Kosovu.

Pretresno veće kojim predsedava australijski sudija Parker, a čine ga još i sudije Telin/Thelin iz Švedske i Van den Vajngart/Wyngaert iz Belgije je u danas saopštenoj presudi zaključilo da tužilaštvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da su Limaj i Musliu igrali bilo kakvu ulogu u logoru i zločinima koji su u njemu počinjeni nad zatočenim Srbima i kosovskim Albancima. Presudno je, po svemu sudeći, bilo pitanje identifikacije optuženih od strane bivših zatočenika Lapušnika. Veće se, kako je u sažetku presude rekao sudija Parker, "nije uverilo u iskrenost" jedinog svedoka koji je tvrdio da je Limaja video na planini Beriša 25. ili 26. jula 1998., neposredno pre nego što je Haradin Bala, sa još jednim ili dvojicom vojnika OVK, ubio 9 zatočenih kosovskih Albanaca koji su odvedeni iz logora nakon što su Lapušnik zauzele srpske snage.

Jedini krivac za zločine u Lapušniku, prema nalazima Pretresnog veća, je logorski stražar Haradin Bala. Osim za učešće u ubistvu na planini Beriša, proglašen je krivim i za okrutno postupanje prema trojici zatočenika, održavanje neljudskih uslova u logoru i pomaganje u mučenju jednog zatočenika. Pri odmeravanju kazne veće je, kako je istakao sudija Parker, uzelo u obzir činjenicu da Bala nije bio na komandnoj poziciji u logoru, a da ubistva na planini Beriša nije izvršio po sopstvenom nahođenju već je "kao vojnik izvršavao naređenje." Čija je naređenja Bala izvršavao će, po svemu sudeći, ostati nepoznato. Sem, naravno, ukoliko tužilaštvo ne bude uspešnije u žalbenom postupku, ako do njega dođe.

Presudom je utvrđeno da je u Lapušniku postojao logor OVK, da su u njega zatvarani Srbi i kosovski Albanci za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim vlastima, zatim da su ti zatvorenici držani u "krajnje neljudskim uslovima", izloženi okrutnom postupanju i mučenju. Utvrđeno je, takođe, da je ubijeno najmanje 12 osoba – tri u samom logoru i 9 na planini Beriša.

Pošto, po oceni veća, nije dokazano da su ta krivična dela počinjena u okviru "sistematskog i rasprostranjenog napada na civile", odbačene su sve tačke kojima se ona kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti. Veće se, s druge strane, uverilo da je u vreme kada su ta dela počinjena na Kosovu vladalo stanje oružanog sukoba između srpskih snaga i OVK, što je uslov da se zločini za koje je osuđen Haradin Bala kvalifikuju kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.Fotografije
Isak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj za vrijeme čitanja presude
Isak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 258

IZVAN RAZUMNE SUMNJE: "Velika verovatnoća" nije dovoljna za osudu
"ZAJEDNIČKI PODUHVAT": Optuženi i tužilac protiv razdvajanja postupka
ZAKONI FIZIKE: Da li je major u isto vreme bio na dva mesta
PREDSTAVLJANJE: Sudija Fausto Pokar - novi predsednik Tribunala
IDFA 2005: SENSE na festivalu u Amsterdamu