HomeTUŽILAŠTVO: PRESUDA ZA LAPUŠNIK ZASNOVANA NA "NERAZUMNOJ SUMNJI"
Navodeći da je Pretresno veće u presudi za zločine u logoru Lapušnik primenilo kriterij "svake sumnje, uključujući i one koje se ne zasnivaju na logici i zdravom razumu", tužilaštvo traži od Žalbenog veća da preinači prvostepenu presudu, proglasi Fatmira Limaja i Isaka Musliua krivim i odmeri im odgovarajuće kazne, kao i da izrekne težu kaznu Haradinu Bali, osuđenom na 13 godina zatvora

Isak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj za vrijeme čitanja presudeIsak Musliu, Haradin Bala i Fatmir Limaj za vrijeme čitanja presude

Umesto standarda "razumne sumnje", Pretresno veće je pri proceni dokaza u slučaju Lapušnik primenilo kriterij "svake sumnje, uključujući i one koje se ne zasnivaju na logici i zdravom razumu" – navodi se u žalbi tužilaštva na presudu Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali. Prvostepenom presudom, donetom 30. novembra prošle godine, Limaj i Musliu su oslobođeni po svim tačkama optužnice, dok je Bala osuđen na 13 godina zatvora.

Ta presuda se, smatra tužilaštvo, zasniva da pogrešnoj primeni standarda dokazivanja izvan razumne sumnje i na neuvažavanju ili pogrešnoj proceni izvedenih dokaza. U slučaju Limaja i Musliua, žalba se zasniva na identična tri osnova: njihovom ličnom učešću u događajima u logoru, zatim njihovoj komandi i kontroli nad snagama OVK stacioniranim u području Lapušnika kao i na njihovom učešću u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U prvostepenoj presudi se, podsetimo, zaključuje da zločini u Lapušniku nisu počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, već iz "ličnih motiva" logorskih stražara i "oportunističkih posetilaca" logora. Tužilaštvo, međutim, smatra da je veće počinilo pravnu i činjeničnu grešku zaključujući da zločini u Lapušniku nisu predstavljali deo politike ili plana OVK da se napadaju srpski civili ili Albanci za koje se sumnja da sarađuju sa Srbima. Od Žalbenog veća se traži da preinači prvostepenu presudu, proglasi Limaja i Musliua krivim za mučenje, okrutno postupanje i ubistva i odmeri im odgovarajuće kazne.

Žalba na presudu Haradinu Bali zasniva se na dva osnova: učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i neadekvatnost izrečene kazne od 13 godina zatvora koja, po tužilaštvu, ne odražava u celosti njegovu krivičnu odgovornost za zločine – mučenje, okrutno postupanje i ubistvo 9 kosovskih Albanaca na planini Beriša/Berisha – za koje je proglašen krivim.

Žalbu na prvostepenu presudu je, inače, najavila i odbrana Haradina Bale, koja traži "značajno smanjenje kazne" koja mu je izrečena.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 261

SVEDOČENJE INSAJDERA: Martićev uspon od dna policije do vrha politike
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko štiti zaštićene svedoke?
U SLUŽBI DB: "Škorpioni" u optužnici protiv Stanišića i Simatovića
POPULARAN ALI NEMOĆAN: Orić nije imao kome da komanduje