HomeBALJI DOZVOLJENA POSETA KOSOVU
Bivšem stražaru logora Lapušnik osuđenom na 13 godina zatvora odobren odlazak na pomen nedavno preminuloj ćerki

Haradin Bala u sudnici TribunalaHaradin Bala u sudnici Tribunala

Žalbeno veće Tribunala u Hagu odobrilo je Haradinu Balji da od 23. do 27. aprila poseti Kosovo iz porodičnih razloga. On će, naime, sa članovima porodice i prijateljima prisustvovati pomenu ćerki koja je nedavno preminula.

Na prištinskom aerodoromu Balju će dočekati UNMIK policija koja će biti zadužena da ga štiti i nadzire njegovo kretanje tokom boravka na Kosovu, te da kontroliše da li se pridržava uslova pod kojim mu je odobreno četvorodnevno oslobađanje iz pritvora.

Dok je na privremenoj slobodi, Balji je zabranjeno da kontaktira sa žrtvama i svedocima, da daje izjave za medije ili da sa bilo kim razgovara o svom suđenju.

Haradin Balja je u novembru prošle godine osuđen na 13 godina zatvora jer je, kao pripadnik OVK, učestvovao u mučenjima srpskih i albanskih zatvorenika u logoru Lapušnik i ubistvu devetorice "nelojalnih" Albanaca na planini Beriša krajem jula 1998. godine. Suđeno mu je zajedno sa bivšim komandantima OVK Fatmirom Ljimajem i Isakom Muslijuom koji su oslobođeni svih optužbi i pušteni na slobodu.

Tužilaštvo se u januaru ove godine žalilo, tražeći osuđujuću presudu za Ljimaja i Muslijua, ali i težu kaznu za Balju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 275

VREME ODGOVORNOSTI: Počelo suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne
KRAJIŠNIKOVA VERZIJA: Samo po ustavu i u interesu svih
IZGUBLJEN U POLITICI: Da li je Martić bio najbolji Tuđmanov saradnik
BiH PROTIV SCG: Sedam zahteva Međunarodnom sudu pravde