HomePOTVRDJENA KAZNA OD 13 GODINA ZA MILANA BABIĆA
Žalbeno vijeće odbacilo skoro sve osnove žalbe bivšeg lidera RSK i potvrdilo prvostupanjsku kaznu. Djelomice usvojena jedna osnova žalbe, ali bez utjecaja na visinu kazne.

Milan Babić u sudnici TribunalaMilan Babić u sudnici Tribunala

Žalbeno vijeće potvrdilo je danas kaznu od 13 godina zatvora za Milana Babića, odbacivši skoro sve osnove žalbe bivšeg lidera “Republike Srpske Krajine” u Hrvatskoj.

Pet sudaca Žalbenog vijeća usvojilo je djelomice jedan od 11 osnova Babićeve žalbe, prihvativši da se njegovo ponašanje nakon počinjenja krivičnog djela i njegovi kasniji napori na promicanju mira mogu smatrati olakšavajućom okolnošću. Medjutim, većinskom odlukom, Žalbeno vijeće je zaključilo da to ne treba imati utjecaja na visinu kazne.

Babić je osudjen na 13 godina zatvora u junu 2004. godine nakon što je priznao krivnju za progon ne-srpskog stanovništva u Hrvatskoj 1991. godine, što se kvalificira kao zločin protiv čovječnosti. Ta je kazna bila za dvije godinen duža od one predložene u sporazumu sa tužiteljstvom, te je Babićeva obrana uložila žalbu. Ona je navela, medju ostalim, da je prvostupanjsko vijeće Babića prislilo da se izjasni kao “su-izvršitelj” umjesto kao “pomagač i podržavatelj” u udruženom zločinačkom poduhvatu za trajno uklanjanje Hrvata i drugih ne-Srba s jedne trećine teritorija Hrvatske. Obrana je takodjer tvrdila da prvostupanjsko vijeće nije obrazložilo zašto je odstupilo od predložene kazne te je ukazivala kako pri izricanju kazne Biljani Plavšić (nakon njenog priznanja) nije bilo takvog odstupanja. Medjutim, svi ovi argumenti su odbačeni kao netočni ili neutemeljeni.

Žalbeno vijeće smatra da je u prvostupanjskoj presudi dana prikladna težina svim drugim olakšavajućim okolnostima na koje Babić podsjeća u žalbi, kao što je njegova suradnja s tužiteljima, dobrovoljna predaja i kajanje.

Babić će u pritvoru UN čekati da Tribunal odluči gdje će ga poslati na odsluženje kazne.Fotografije
Milan Babić u sudnici Tribunala
Milan Babić u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 244

KONAČNE PRESUDE: Potvrđene kazne Babiću i Deronjiću
"ISKRENO MI JE ŽAO": Bezuslovno priznanje Miroslava Brala
TEORIJA ZAVERE: Kako su se, i zašto, leševi sa Kosova našli u Batajnici?
BLIŽE ŽRTVAMA: "Prijedorska četvorka" se vraća u Bosnu
POLITIKA I BIZNIS: Brzo i lako bogaćenje na vlasti
NESLAVNI JUBILEJ: Deset godina bekstva Karadžića i Mladića