HomeSTRANE TRAŽE MANJU KAZNU ZA MILANA BABIĆA
Tužilaštvo i odbrana se slažu da je kazna od 13 godina zatvora "previše visoka." Milan Babić zabrinut za bezbednost svoje porodice

Milan Babić u sudnici TribunalaMilan Babić u sudnici Tribunala

I odbrana i optužba su se - na današnjoj raspravi pred Žalbenim većem Tribunala - saglasili u oceni da je prvostepeno veće izreklo "previše visoku" kaznu Milanu Babiću, osuđujući ga na 13 godina zatvora.

Bivši predsednik tzv. Republike Srpska Krajina je u januaru prošle godine priznao krivicu za progone nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti. Sporazumom o priznanju krivice Babić se obavezao na saradnju sa tužilaštvom, koja uključuje i svedočenja na suđenjima drugim učesnicima "udruženih zločinačkih poduhvata" u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Odbrana je u septembru prošle godine uložila žalbu na prvostepenu presudu, tvrdeći da Pretresno veće nije "adekvatno procenilo dokaze", kao i da je pri odmeravanju kazne potcenilo značaj brojnih "olakšavajućih okolnosti" koje postoje u slučaju Milana Babića.

Babićevi branioci Peter Miler/Muller i Robert Vohelnest/Fogelnest su na današnjoj žalbenoj raspravi naveli olakšavajuće okolnosti koje, po njihovoj oceni, nisu adekvatno procenjene od strane prvostepenog veća: dobro vladanje i karakter optuženog pre i posle izvršenja krivičnog dela, priznanje krivice i ispoljeno kajanje, svedočenje za tužilaštvo na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku kao i težak položaj u kojem se, zbog Babićeve saradnje sa tužilaštvom, našla njegova porodica. Odbrana, dalje, tvrdi da je prvostepeno veće pogrešno protumačilo značaj Milana Babića i njegovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužioci Mark Mekijan/McKeyan i Kristina Keri/Christina Kerry su se složili sa tezama odbrane, navodeći da Milan Babić u periodu na koji se odnosi optužnica ne samo da nije imao vodeću ulogu u RSK, već je bio i "marginalizovan od strane drugih učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu." Babić, navode tužioci, nije komandovao neposrednim izvršiocima krivičnih dela i nije "fizički počinio ni jedan od zločina", a sa tužilaštvom je sarađivao i pre nego što je optužen. Tužilac, takođe, ističe da se Babić "dobrovoljno prijavio da svedoči čim je saznao da se njegovo ime nalazi u optužnici protiv Slobodana Miloševića". Uzimajući u obzir sve olakšavajuće okolnosti, tužilaštvo smatra da bi odgovarajuća kazna za Milana Babića morala da bude ispod 11 godina zatvora. Odbrana se nije izjašnjavala kolika bi, po njoj, bila pravedna kazna za bivšeg predsednika bivše RSK.

Na kraju rasprave sudu se kratko obratio i optuženi Babić, ukazujući da je "veoma zabrinut za bezbednost svoje porodice" i da mu je "jedino to važno."

Petočlanim Žalbenim većem u slučaju Milana Babića predsedava sudija Florans/Florence Mumba iz Zambije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 232

JUBILEJI: Deset godina Pritvorske jedinice UN
NISAM KRIV: Predaja i prvo pojavljivanje generala Pavkovića
ADVOKATSKA ETIKA: Razmena komplimenata na suđenju Slobodanu Miloševiću
NASEROVE VEZE: Kako su ginuli kuriri... kojih nije ni bilo
POKAJNICI: Babić i Jokić traže blaže kazne
ARKANOVA PRAVILA: Šamar, ultimatum, napad
DUGO ČEKANJE: Zašto je neugodno sudiji Robinsonu