HomeMILAN BABIĆ PRONAĐEN MRTAV U PRITVORSKOJ JEDINICI
Babićevo beživotno telo pronađeno je u nedelju u 18:30 u ćeliji u kojoj je bio pritvoren tokom svedočenja na suđenju Milanu Martiću. Holandske vlasti, navodi se u tribunalovom saopštenju, su odmah sprovele istragu i zaključile da je reč o samoubistvu. Predsednik Tribunala Fausto Pokar je danas naložio je da se o ovom tragičnom događaju sprovede interna istraga

Milan Babić u sudnici TribunalaMilan Babić u sudnici Tribunala

Bivši krajinski političar Milan Babić pronađen je sinoć mrtav u ćeliji Pritvorske jedinice UN u Sheveneningenu/Scheveningen, potvrđeno je u Tribunalu.

Babićevo beživotno telo pronađeno je u nedelju u 18:30 u ćeliji u kojoj je bio pritvoren tokom svedočenja na suđenju Milanu Martiću. Holandske vlasti, navodi se u tribunalovom saopštenju, su odmah sprovele istragu i zaključile da je reč o samoubistvu.

Predsednik Tribunala Fausto Pokar/Pocar je danas naložio je da se o ovom tragičnom događaju sprovede interna istraga.

Ukoliko i interna istraga potvrdi da je reč o samoubistvu, to će biti drugi takav slučaj u istoriji Pritvorske jedinice UN. Slavko Dokmanović, bivši predsednik opštine Vukovara, oduzeo je sebi život 29. juna 1998., nedelju dana pred izricanje presude za masakr u vukovarskoj ovčari.

Milan Babić osuđen je u Tribunalu na 13 godina zatvora nakon što je 27. januara 2004. priznao krivicu za progona nesrpskog stanovništva Krajine 1991. i 1992. godine. Kaznu je izdržavao u nekoj od zemalja koje su svoje zatvorske kapacitete stavile na raspolaganje Tribunalu ali iz bezbednosnih razloga nikada nije saopšteno o kojoj se zemlji radi.

U Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu Babić je prebačen uoči 15. februara kada je počelo njegovo svedočenje na suđenju Milanu Martiću, bivšem šefu policije i predsedniku Republike Srpska Krajina, optuženom za granatiranje Zagreba i zločine nad nesrpskim stanovništvom Krajine. Babić je, takođe, svedočio i na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku.

Milan Babić je pre tri i po godine, od 18. novembra do 9. decembra 2002. svedočio i na suđenju Slobodanu Miloševiću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 268

MILAN BABIĆ, 1956-2006: Smrt u Pritvorskoj jedinici
GREŠKA U PREVODU - Smanjena kazna Momiru Nikoliću
OVČARA - GRABOVO: Skok iz kamiona za gubilište
KOJA UNIFORMA?: Svečana nošnja vojvode Poplašena
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tribunal štiti svoje zaštitne mere
BIH PROTIV SCG - Odgovornost države nije kolektivna krivica