HomeBABIĆEV ADVOKAT: "NEMA NAGOVEŠTAJA LAŽNOG SAMOUBISTVA"
Branilac Milana Babića govori za SENSE o tome kako je njegov klijent reagovao na uvrede koje su mu upućivali pripadnici "patriotskog fronta poricanja" u pritvoru Tribunala i kako je primao pretnje koje su upućivane njemu i njegovoj porodici

Peter Muller, branilac Milana BabićaPeter Muller, branilac Milana Babića

"I sami spekulišemo o motivima" – kaže nemački advokat Mihael Peter Miler/Michael Peter Muller, glavni branilac Milana Babića. Prošlog petka, kada je poslednji put video svog klijenta, nije kod njega primetio nikakve simptome koji bi ukazivali na ono što će se dogoditi dva dana kasnije, u nedelju 5. marta između 18 i 18:30 sati, kada su stražari Pritvorske jedinice UN našli Babića mrtvog u njegovoj ćeliji.

Okolnosti koje su prethodile Babićevoj smrti biće utvrđene u internoj istrazi koju vodi sudija Kevin Parker ali, koliko je Mileru poznato, "nema nikakvih nagoveštaja da se radilo o spolja podstaknutom ili lažnom samoubistvu."

Od svih haških "pokajnika" – optuženih koji su priznali krivicu i izrazili kajanje zbog dela koja su počinili – Milan Babić je, nesumnjivo, bio najomraženiji u takozvanom "patriotskom frontu poricanja", sastavljenom od optuženih koji poriču ne samo svoju odgovornost već i same zločine. Nema te uvrede koju, na njegov račun, nisu u sudnici izgovorili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj: najpre Milošević u unakrsnom ispitivanju Babića u decembru 2002. godine, a zatim obojica u leto prošle godine, tokom maratonskog Šešeljevog svedočenja u Miloševićevu odbranu. Upornost i žestina kojom je Milošević u dosadašnjem toku svog dokaznog postupka nastojao da ospori kredibilitet i integritet Milana Babića, jasno pokazuju do koje ga je mere pogodilo ono što je "krajinski insajder" rekao tokom svog dvanaestodnevnog svedočenja.

Miler, međutim, "ne može reći" da li su uvrede Miloševića, Šešelja i ostalih pripadnika "patriotskog fronta poricanja" pogađale njegovog klijenta. Nemački advokat je, kako kaže, "nametnuo sebi stroga ograničenja" na kontakte sa Babićem tokom njegovog unakrsnog ispitivanja od strane Miloševića, kako se ne bi izlagao riziku da ga optuže da je svog klijenta "pripremao za to i buduća unakrsna ispitivanja." Smatra da se Babić "dobro držao" u tim ispitivanja i da su i Milošević i branioci Momčila Krajišnika i Milana Martića, koji su ga takođe ispitivali, verovatno "zažalili zbog nekih pitanja koja su mu uputili u nameri da ga predstave kao lažova", jer su na njih dobili odgovore koji im ni najmanje ne idu u prilog. Babićevo čvrsto uverenje, tvrdi njegov branilac, je bilo da "jedino istina može ljudima na Balkanu pomoći da žive zajedno" i zbog toga je odlučio da svedoči i govori istinu. A što se tiče uvreda, kaže Miler, "nije ispoljavao nikakva osećanja. Očekivao ih je."

Na primer, poslednjeg dana unakrsnog ispitivanja Milana Babića u decembru 2002. godine, Slobodan Milošević je citirao transkript jednog presretnutog telefonskog razgovora sa Radovanom Karadžićem s početka 1992., u kojem o Babiću kao o "kretenu", "najobičnijoj bitangi", "svinji" i "Tuđmanovom džokeru". "Vidite, još tada sam o Babiću govorio sve najgore" - likovao je Milošević, zaboravljajući da time potvrđuje autentičnost transkripata i snimaka presretnutih telefonskih razgovora... za koje inače tvrdi da su "montirani."

Babić je mirno otrpeo uvrede i elegantno odgovorio optuženom: "Vaše ocene i način na koji se izražavate više govore o vama nego o meni."

Ako se nije osvrtao na uvrede, Babić je, kaže Miler, "veoma ozbiljno uzimao pretnje koje su upućivane njegovoj porodici i one su na njega vršile snažan pritisak." Mada kaže da mu nisu poznate nikakve pretnje koje su Babiću i njegovoj porodici mogle da budu upućene u poslednje vreme, nemački advokat smatra da su one bile "stalno i snažno prisutne u njegovim mislima."

Na žalbenoj raspravi u aprilu prošle godine, jedino što je Babić rekao bilo je da je
"veoma zabrinut za bezbednost svoje porodice", da je o tome već govorio na statusnim konferencijama ali "se ništa u vezi toga nije promenilo." "Jedino mi je to važno, ništa više" – rekao je tada Babić.

Zbog tih pretnji njegova porodica je relocirana i nikada nije objavljeno u kojoj zemlji Babić izdržavao kaznu na koju je bio osuđen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 268

MILAN BABIĆ, 1956-2006: Smrt u Pritvorskoj jedinici
GREŠKA U PREVODU - Smanjena kazna Momiru Nikoliću
OVČARA - GRABOVO: Skok iz kamiona za gubilište
KOJA UNIFORMA?: Svečana nošnja vojvode Poplašena
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tribunal štiti svoje zaštitne mere
BIH PROTIV SCG - Odgovornost države nije kolektivna krivica