HomeTUŽILAŠTVO UNMIKU NE VERUJE
Uprkos dobrovoljnoj predaji i garancijama Misije UN na Kosovu, tužilaštvo se protivi privremenom oslobađanju Ramuša Haradinaja. Budući da je Haradinajeva odbrana rekla da neće biti spremna za početak suđenja pre 2007. godine, tužilac se zapitao “ko će optuženog vratiti na suđenje” ako se do tada okonča misija UNMIK-a?

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Uprkos činjenici da se optuženi dobrovoljno predao Tribunalu samo dan nakon što mu je uručena optužnica i uprkos garancijama UNMIK-a da će ga uhapsiti i vratiti u Hag ukoliko pokuša da pobegne ili da ugrozi nekog od potencijalnih svedoka, tužilaštvo se energično protivi privremenom oslobađanju Ramuša/Ramusha Haradinaja, bivšeg zapovednika OVK i donedavnog premijera Kosova.

Na današnjoj raspravi o zahtevu odbrane da se optuženi oslobodi do početka suđenja, tužilac Dermot Grum/Groome je izrazio sumnju u sposobnost UNMIK-a i međunarodne policije da učine ono na šta su se obavezali u “garantnom pismu” za Ramuša Haradinaja. Kao primer neefikasnosti UNMIK-a i međunarodne policije, tužilac je naveo da je Fatmir Limaj – nekoliko dana nakon što su mu u februaru 2003. predstavnici UN administracije na Kosovu uručili tribunalov nalog za hapšenje, “mirno otišao na prištinski aerodrom i neometano napustio Kosovo.” Pozivajući se na dokumente UNMIK-a, tužilac je ukazao da se počev od 2003. godine “drastično smanjuje broj pripadnika međunarodne policije”, kao i da se u poslednjih šest meseci “ubrzava proces prebacivanja nadležnosti na lokalnu policiju.” Konačno, ukazujući da je Misija UN ka Kosovu “privremenog karaktera”, tužilac je postavio i pitanje njenog “roka trajanja.” Budući da je Haradinajeva odbrana rekla da neće biti spremna za početak suđenja pre 2007. godine, tužilac se zapitao “ko će optuženog vratiti na suđenje” ako se do tada okonča misija UNMIK-a?

Priznajući da je nemoguće predvideti budući status Kosova, predstavnik UNMIK-a na današnjoj raspravi Lorens/Laurence Rosin je izrazio uverenje da će institucije koje se grade uz pomoć međunarodne zajednice biti u stanju da “obezbede vladavinu zakona.”

Branilac Ramuša Haradinaja, britanski advokat Ben Emerson/Emmerson, smatra da su u ovom slučaju ispunjeni svi uslovi da se optuženi oslobodi do početka suđenja. Haradinaj je, tvrdi Emerson, “državnik koji vodi primerom” i “čovek koji nije nikada učinio ili rekao ništa što bi ometalo pravdu ili zastrašivalo svedoke.” Zbog toga mu se, po braniocu, “može verovati na reč” da će se vratiti na suđenje i da, dok je na privremenoj slobodi, neće pokušavati da utiče na potencijalne svedoke.” Ukoliko bude privremeno oslobođen, ukazao je branilac, Haradinaj “ne bi želeo da se odrekne prava da govori u okviru političkog procesa na Kosovu”, ali će prihvatiti i svaku eventualnu zabranu koju njegovoj političkoj aktivnosti nametne sud.

I odbrana i optužba su na kraju današnje rasprave najavili nove pismene podneske u prilog, odnosno protiv, privremenog oslobađanja Ramuša Haradinaja, što će dodatno odložiti odluku Pretresnog veća. Tužilaštvo je unapred najavilo da će, u slučaju pozitivne odluke o zahtevu odbrane, uložiti žalbu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 236

ASANACIJA KOSOVA: Prikrivanje ili otkrivanje zločina
SAMOODBRANA: Krajišnik želi stopama Miloševića i Šešelja
RIZIK SVEDOČENJA: Komandant Čeliku pod unakrsnom paljbom
OD GRABOVICE DO KAZANA: Zakasnili obračun ispod Trebevića
GARANCIJE: Tužilac ne veruje Haradinaju i UNMIK-u