HomeHARADINAJ, BALAJ I BRAHIMAJ PORIČU KRIVICU
Donedavni premijer Kosova i bivši zapovednik OVK, Ramuš Haradinaj i dvojica njegovih nekadašnjih potčinjenih, a sada su-optuženih, odbacuju optužbe za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu” čiji je cilj, prema tužiocu, bio da se uklone srpski civili iz dela Kosova u kojem su delovali, kao i da se spreči stvarna ili pretpostavljena saradnja Albanaca i Roma sa srpskim vlastima.

Brahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici TribunalaBrahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici Tribunala

Ramuš/Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj, bivši zapovednici OVK optuženi za zločine koji su 1998. godine počinjeni nad kosovskim Srbima i Romima, kao i nad Albancima osumnjičenim za saradnju sa srpskim vlastima, izjasnili su se danas da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice kojima se terete za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, odgovarajući na pitanja sudije Ađiusa/Agiusa koji im je čitao tačku po tačku optužnice, trojica optuženih su ukupno 107 puta izjavili da nisu krivi: Haradinaj 37, a Balaj i Brahimaj po 35 puta. Idriz Balaj, koji se tereti za posebno surova mučenja i sakaćenja zatočenih srpskih i albanskih civila i silovanje jedne Romkinje, je na svaki navod iz optužnice odgovarao sa “apsolutno nisam kriv.”

Trojica bivših zapovednika OVK su optuženi za progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, otmice, zatočavanja, deportacije, mučenja, silovanja, okrutna postupanja i ubistva nekoliko desetina srpskih, romskih i albanskih civila. Budući da ih tereti za zločine protiv čovečnosti, tužilaštvo će morati da dokaže da su sva ta dela izvršena u okviru “sistematskog i rasprostranjenog napada” na civilno stanovništvo, kao i da su počinjena sa “diskriminativnom namerom.”

Haradinaj i Brahimaj su se prošle sedmice dobrovoljno predali Tribunalu, dok je Balaj u Hag prebačen iz zatvora u Dubravi, na Kosovu, gde je izdržavao kaznu od 15 godina zatvora na koju je osuđen zbog sličnih zločina za koje se danas izjasnio da “apsolutno nije kriv.” Branioci Haradinaja i Brahimaja su danas najavili da će uskoro podneti zahtev za njihovo privremeno oslobađanje, do početka suđenja, budući da su se optuženi dobrovoljno predali čim su im uručene optužnice.

Mada se u optužnici navode nadimci sve trojice optuženih, oni su prilikom današnjeg predstavljanja izjavili da ih nemaju. Na sugestiju svojih branilaca, tražili su da se o adresi na kojoj su živeli do dolaska u Hag izjasne na takozvanoj privatnoj sednici, sa koje je isključena javnost.

U vreme koje pokriva optužnica, Ramuš Haradinaj je bio komandant OVK u operativnoj zoni Dukađin/Dukagjin koja je uključivala opštine Peć, Dečani i Đakovica, kao i delove opština Istok i Klina. Idriz Balaj je, prema optužnici, bio zapovednik specijalne jedinice OVK poznate kao “Crni orlovi” i bio je podređen Haradinaju. Trećeoptuženi Lahi Brahimaj, inače blizak rođak Ramuša Haradinaja, se u optužnici opisuje kao zamenik komandanta Operativnog štaba Dukađin i zapovednik improvizovanog logora OVK u Jablanici.

Prvooptuženi Ramuš Haradinaj se tereti da je u periodu koji pokriva optužnica – od 1. marta do 30. septembra 1998. – imao punu kontrolu nad svim snagama OVK u operativnoj zoni Dukađin i da je “uspostavio sistem” u kojem su izvršeni zločini navedeni u optužnici. Tužilac tvrdi da je Haradinaj u nekim prilikama “lično naredio, kontrolisao i učestvovao u premlaćivanjima zatočenih civila”, dok je u drugim “svojim prisustvom i prećutnim ili otvorenim odobravanjem... ohrabrivao kriminalno ponašanje pripadnika svojih snaga.” Tereti se, pored ostalog, i da je lično učestvovao u otmici osoba koje su kasnije pronađene mrtve, kao i da je “najmanje u jednoj prilici prećutno odobrio pogubljenje jedne zatočene osobe.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 227

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi negiraju krivicu
"UPUCAVANJE ŠIPTARA": Milošević ne osporava da je na Kosovu "bilo i zločina"
TALAC SREBRENIČKIH IZBEGLICA: Neuspjelo bjegstvo generala Morijona
"SVEDOK-SARADNIK": U Lapušniku je, ipak, postojao zatvor
SAMOUVJERENI PREDSJEDNIK: Krajišnikov "lijek" protiv suverene Bosne
ŠIFRIRANA PORUKA: Čudne stvari i prljave igre u Grabovici