HomeDEL PONTE PROTIV OSLOBAĐANJA HARADINAJA
Tužiteljstvo se protivi zahtjevu bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da početak suđenja čeka na slobodi. Umjesto toga, tužiteljstvo predlaže da se ubrzaju pripreme za suđenje

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Glavna tužiteljica Carla/Karla Del Ponte protivi se privremenom oslobađanju bivšeg premijera Kosova Ramusha/Ramuša Haradinaja, kako je istaknula prilikom jučerašnjeg posjeta sjedištu OEŠ u Beču.

Ona predlaže da Haradinaj ostane u pritvoru, ali da predraspravni proces bude ubrzan kako bi suđenje što prije počelo. “Budući da je optuženi najavio da se želi vratiti u javnu službu čim se riješi pitanje optužnice, njegova obrana bi se mogla pridružiti zahtjevu tužitelja za ubrzavanjem priprema za suđenje”, ocjenjuje se u pisanom podnesku koji je Ured tužitelja uputio sucima Tribunala.

U slučaju da suci dopuste da Haradinaj na slobodi čeka početak suđenja, tužitelji traže da se izvršenje te odluke obustavi budući da namjeravaju uložiti žalbu.

Tužiteljstvo ocjenjuje da usprkos dobrovoljnoj predaji optuženog (u martu 2005.) i garancijama koje je dala UN Misija na Kosovu (UNMIK), ipak ne postoje uvjerljivi dokazi da UNMIK ima “praktične mogućnosti” da uhapsi Haradinaja i vrati ga u Hag. Tužiteljstvo, naime, smatra da bi on mogao odlučiti da se ne vrati u pritvor s obzirom na ozbiljnost optužbi i visoku zatvorsku kaznu koja mu se može izreći ukoliko bude proglašen krivim. Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj su, kao bivši zapovjednici OVK, optuženi za progone, zatočavanje i ubojstva civila 1998. godine na Kosovu.

Kad je bivši zapovjednik u OVK Fatmir Limaj tražio privremeno oslobađanje, jedan od dužnosnika UNMIK je izvijestio Tribunal da “s ozbirom na geografski položaj Kosova, ograničena sredstva koja UNMIK ima na raspolaganju za patroliranje teritorijem, te na podršku koju bi imao optuženi, bilo bi mu relativno lagano da ode s Kosova”. Podsjećajući na te navode, tužiteljstvo drži da bi se trebali uzeti u obzir i u slučaju Haradinaja, jer se “geografske karakteristike Kosova se nisu promijenile”, a Haradinaj uživa “još veću podršku“ na Kosovu.

Tužiteljstvo također smatra da bi oslobađanje Haradinaja moglo dovesti do opasnosti za svjedoke i žrtve. OESS je u okviru istraživanja pravosudnog sistema na Kosovu 2003. godine zabilježio “incidente koji ukazuju na konstantni, čak i rastući trend zastrašivanja svjedoka”, navode tužitelji. Ti slučajevi uključuju pokušaje ubojstva i prijetnje ubojstvom. U okviru predmeta “Limaj i drugi” i Tribunal je utvrdio da je bilo pokušaja utjecanja na svjedoka optužbe, podsjeća tužiteljstvo navodeći slučaj Beqe Beqaja/Beće Bećaja, koji je zbog toga kažnjen sa četiri mjeseca zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 236

ASANACIJA KOSOVA: Prikrivanje ili otkrivanje zločina
SAMOODBRANA: Krajišnik želi stopama Miloševića i Šešelja
RIZIK SVEDOČENJA: Komandant Čeliku pod unakrsnom paljbom
OD GRABOVICE DO KAZANA: Zakasnili obračun ispod Trebevića
GARANCIJE: Tužilac ne veruje Haradinaju i UNMIK-u