HomeHARADINAJ TRAŽI PRIVREMENO OSLOBAĐANJE
Bivši premijer Kosova i bivši komandant OVK traži da početak suđenja čeka na slobodi. Osnivanje Tribunala je, po Haradinaju, “velika greška međunarodne zajednice”

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Ramush/Ramuš Haradinaj - bivši komandant OVK optužen za zločine nad srpskim civilima na Kosovu i Albancima osumnjičenima za suradnju sa srpskim vlastima - traži privremeno oslobađanje iz pritvora UN, do početka suđenja, jer drži da ispunjava sve preduvjete koje Tribunal za to propisuje.

U pisanom zahtjevu Raspravnom vijeću, Haradinajevi advokati podsjećaju da je on, odmah nakon objavljivanja optužnice 8. marta 2005., dao ostavku na dužnosti premijera Kosova i da se dobrovoljno predao Tribunalu. Uz njegove osobne garancije da će se vratiti u Hag na početak suđenja i da neće predstavljati opasnost za žrtve i svjedoke, obrana je priložila i garancije Specijalnog predstavnika UN za Kosovo Sorena Jessena-Petersena.

Obrana ističe da se Haradinaj pridržavao svih uvjeta koje je Tribunal postavio za njegovo trodnevno privremeno oslobađanje sredinom ovog mjeseca, kad mu je dopušteno da otputuje na bratovu sahranu na Kosovu.

Uz zahtjev za privremeno oslobađanje, advokati su priložili niz izjava kosovskih političara, bivšeg komandanta KFOR-a Klausa Reinhardta, te Sorena Jessena-Petersena, koji navode kako vjeruju da će Haradinaj poštivati svoje obaveze prema vladavini prava i Tribunalu. O tome se izjasnio i Haradinaj, prilikom svoje predaje 8. marta, a ta je izjava priložena uz zahtjev:

“Radio sam na stvaranju demokratskog društva… a to podrazumijeva i surađivanje s međunarodnim pravosuđem, bez obzira koliko nepravedno ono izgledalo u ovom trenutku”, kazao je Haradinaj. On je ocijenio da je “međunarodna zajednica napravila veliku grešku kad je stvorila tribunal koji jednako tretira borce za slobodu i agresore koji su uništili čitave narode. Želio bih vjerovati da je to nenamjerna greška.” Haradinaj je dodao kako “zna da nije odgovoran za ono za što je optužen te da zna da će sud to potvrditi dokazima”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 232

JUBILEJI: Deset godina Pritvorske jedinice UN
NISAM KRIV: Predaja i prvo pojavljivanje generala Pavkovića
ADVOKATSKA ETIKA: Razmena komplimenata na suđenju Slobodanu Miloševiću
NASEROVE VEZE: Kako su ginuli kuriri... kojih nije ni bilo
POKAJNICI: Babić i Jokić traže blaže kazne
ARKANOVA PRAVILA: Šamar, ultimatum, napad
DUGO ČEKANJE: Zašto je neugodno sudiji Robinsonu