HomeHARADINAJ ŽELI DA SE VRATI U POLITIKU
Odbrana bivšeg premijera Kosova najavila zahtev za promenu uslova privremenog boravka optuženog na slobodi. Suđenje Haradinaju, Balaju i Brahimaju moglo bi da počne u januaru 2007. godine.

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Odbrana Ramuša/Ramush Haradinaja najavila je danas da će uskoro podneti zahtev za promenu uslova privremenog boravka na slobodi, a u vezi sa političkom aktivnošću optuženog. Haradinaj je, inače, predsednik Alijanse za budućnost Kosova i do podizanja haške optužnice u martu ove godine bio je premijer kosovske vlade.

U odluci od 6. juna ove godine kojom je Haradinaju odobreno da početak suđenja čeka na slobodi, Pretresno veće je optuženom zabranilo bilo kakvu javnu političku aktivnost za period od prvih 90 dana boravka na slobodi. Po isteku tog perioda, navedeno je u odluci, Pretresno veće će – ukoliko to odbrana bude tražila – preispitati tu zabranu, uzimajući u obzir ponašanje optuženog u prva tri meseca privremene slobode kao i stavove tužilaštva i UNMIK-a. Odbrana je danas najavila da će takav zahtev podneti u avgustu, kako bi rasprava mogla da bude zakazana po isteku 90 dana, sredinom septembra.

Suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahi Brahimaju bi, kako je rečeno na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, moglo da počne u januaru 2007. godine i trajalo bi, prema procenama strana, između 12 i 18 meseci. Trojica bivših zapovednika OVK terete se za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu” sa ciljem da se – zastrašivanjem, otmicama, zatvaranjem, mučenjima i ubistvima – srpski civili uklone iz oblasti Dukađina i da se spreči stvarna ili pretpostavljena kolaboracija Albanaca i Roma sa srpskim vlastima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 242

PRIMEDBA, ZAHTEV I PROTEST - Da li je Milošević video Šešelja?
SUDIJSKO OGRANIČENJE - Protest odbrane Nasera Orića
"KRVAVI BAJRAM" 1992. - Orgija nasilja u Čelopeku
ZLOČIN ILI PANIKA - Vatreno bjekstvo iz Uzdola
IZVAN RAZUMNE SUMNJE: Srebrenica, deset godina posle