HomeHARADINAJU ODOBREN POLITIČKI ANGAŽMAN
Većinom glasova, Pretresno veće odobrilo zahtev odbrane da se optuženom – dok je na privremenoj slobodi – dozvoli da se angažuje u političkom životu Kosova

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Pretresno veće odobrilo je danas optuženom Ramušu/Ramushu Haradinaju ograničeno i kontrolisano političko angažovanje dok na privremenoj slobodi čeka na početak suđenja. Optuženi će, kako se navodi u odluci, "moći da se javno pojavljuje i angažuje u političkim aktivnostima u meri u kojoj UNMIK bude smatrao da je to značajno za pozitivan razvoj političkog i bezbednosnog stanja na Kosovu."

Od UNMIK-a se traži da preuzme odgovornost da "od slučaja do slučaja" odobrava ili zabranjuje zahteve optuženog za političke nastupe, kao i da svake dve sedmice podnosi o tome izveštaj Pretresnom veću, u kojem će naznačiti i za koje je buduće političke aktivnosti optuženi tražio njihovo odobrenje.

Odluka je doneta većinom glasova (2:1). Za nju su glasali nemački sudija Eser i danski Brajdensholt/Brydensholt, a protiv je bio predsedavajući Veća, malteški sudija Ađijus/Agius. U svom izdvojenom i protivnom mišljenju, koje je objavljeno zajedno sa odlukom, Ađijus se energično protivi "delegiranju na UNMIK odgovornosti koje pripadaju isključivo Pretresnom veću i Tribunalu" čime se, po njemu, stvara "opasan presedan", dok se u javnosti stvara utisak da se optuženi postepeno, ali de facto, "ponovo postavlja za ključnu političku figuru na Kosovu."

Tužilaštvo, koje se kategorički protivilo zahtevu odbrane da se Haradinaju dozvoli politički angažman, može da uloži žalbu na ovu odluku većine sudija Pretresnog veća II.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 251

VOJNIČKI PRECIZNO: Od bolnice do grobnice
KRAJIŠNIKOVA ODBRANA: Značajan ali ne i odgovoran
MOMAK IZ POTOČARA: Komandant na papiru - aždaha na bojištu
ZASTOJ: Obnavljanje priprema za drugo "sarajevsko suđenje"
IZJAŠNJAVANJE JOSIPA JOVIĆA: Od splitskog pritvora do haške sudnice